Tyskie

De Poolse brouwerij Tyskie is een van de oudste brouwerijen van Europa en kijkt terug op een bewogen geschiedenis. Door de jaren heen heeft het bedrijf ups en downs, vooruitgang en tegenslagen, moderniseringen, eigendomswisselingen en oorlog meegemaakt – en het overleefd. Tot op de dag van vandaag kun je nog steeds genieten van het fijne bier van Tyskie.

Edele verleden

Het begon allemaal aan het begin van de 17e eeuw. In de regio rond Pszczyna dronken mensen graag bier en bloeide de bierverkoop. De Tyskie Brouwerij opende haar deuren in 1629 en kreeg toestemming om wekelijks bier te brouwen. De familie von Promitz stond aan het roer van het jonge bedrijf. Nadat de Saksische adel geen goede hand toonde en de brouwerij op het punt stond te sluiten, veranderde de brouwerij voor het eerst van eigenaar. Een andere adellijke familie beproefde haar geluk: het Prinsdom Pless (in Pszczyna in Tsjechië) stuurde een zoon om het lot van de brouwerij in de toekomst te bepalen. De prins was een visionair met ondernemerszin en grote plannen. Hij voerde de eerste modernisering door en zorgde ervoor dat de brouwerij state-of-the-art was met elektrische installaties en spoorlijnen. Zijn grootste prestatie was echter het inhuren van een voorheen onbekende meesterbrouwer. Julius Müller was een expert die zijn ervaring had opgedaan in de brouwerijen van Europa. Hij gaf de brouwerij het recept voor een gouden pils dat zich door zijn evenwicht en doordrinkbaarheid onderscheidde van andere voorbeelden uit die tijd. Dit brouwsel hielp Tyskie's doorbraak. Mensen uit het hele land wilden de heerlijke pils drinken en al snel kwam er vraag uit andere Europese landen.

Zegen in vermomming

Vanaf het allereerste begin werd het bier van de brouwerij geproduceerd met behulp van innovatieve technologie. Moutdrogers, ijsmachines, liften voor het transport van vaten, automatisch bottelen: alles wat destijds verkrijgbaar was, was bij Tyskie te vinden. Dankzij haar repertoire aan technische hulpmiddelen was het bedrijf eind 19e eeuw de grootste brouwerij van Europa. De Eerste Wereldoorlog ging aan haar voorbij, de Tweede was rampzaliger. Tyskie viel in handen van de Duitsers en werd al snel omgebouwd tot productielocatie voor Wehrmacht-bier. Toen het leger zich terugtrok, zou het hele gebied worden opgeblazen. De soldaten legden mijnen, maar brachten ze niet tot ontploffing in de haast om zich terug te trekken. Door de krachten te bundelen kon het personeel de brouwerij redden en de brouwerijactiviteiten hervatten. Tegenwoordig is Tyskie een integraal onderdeel van het internationale bierlandschap en zet het succes uit het verleden voort. Het goede pils uit de pen van Julius Müller wordt nog steeds verkocht en is wereldwijd bekend onder de naam Tyskie Gronie Premium Lager .


Bij ons verkrijgbaar

(0)
€ 2,50
MEHRWEG 0,50 L Flasche - € 5,00 / LTR
Te populair
1 Resultaten
476__maf__100788599_2995490600497383_3881108873037217792_n

Kompania Piwowarska SA
ul. Mikołowska 5
43-100 Tychy

Polen PL

wycieczki.tyskie@kp.pl

http://www.tyskie.pl

Ontdek andere brouwerijen.