Bockbiere,Fränkische Biere,Fassgereifte Biere

Op vat gerijpte bieren kunnen over het algemeen niet worden omschreven als bier van hoge gisting of van lage gisting, aangezien theoretisch een verscheidenheid aan verschillende bierstijlen op vat kan worden gerijpt.

Vroeger werd bier altijd in houten vaten bewaard – totdat metalen vaten deze grotendeels vervingen. Het verschil met de huidige methode van “vatrijping” is dat wat voorheen in het houten vat werd opgeslagen, belangrijk is. Of het nu gaat om whisky, rum, wijn of andere sterke dranken. De bereidheid om te experimenteren kent geen grenzen. De aroma's van de drank, die eerst in het houten vat werd bewaard, dringen door tot in het hout. Het bier dat vervolgens in het lege maar reeds gebruikte vat wordt gegoten, absorbeert de aroma’s van de vorige drank en verfijnt het bier. Zo worden compleet nieuwe bieren ontwikkeld en gecreëerd. Stouts , Doppelbock-bieren en gerstewijnen zijn bijzonder goed voor het proces van “vatrijping”.

Een bekende brouwerij voor vatgerijpte bieren is de Duitse brouwerij Camba . Of het nu om België , de VS of Duitsland gaat: het vatrijpingsproces wordt steeds populairder.