borg

Heeft u vragen over hoe, waar en of u de lege flessen van uw bierspecialiteiten kunt inleveren bij de Bierothek®? Hoeveel statiegeld krijg je terug van welke fles en hoe herken je dit?

We zullen nu al uw vragen over het statiegeldsysteem bij Bierothek® verduidelijken.

Tip: Om jezelf de onderstaande tekst te besparen: Geef de flessen die je bij Bierothek® hebt gekocht, af aan een van onze vaste Bierothek®-filialen   terug en ontvang uw borggeld direct terug, eenvoudig en gemakkelijk. En onthoud: met dit geld kun je jezelf meteen trakteren op een nieuwe smaakervaring met een van onze bieren. Want iedereen weet dat geld storten je portemonnee alleen maar dik maakt en rinkelt in je broekzak.

Wil je verder lezen? Laten we dan gaan: er zijn in Duitsland twee statiegeldsystemen: het eenrichtingsstatiegeld en het herbruikbare statiegeldsysteem.

WEGWERPBAAR

Sinds 2006 kan iedereen die een eenmalige statiegeldfles heeft, deze inleveren overal waar eenmalige drankverpakkingen van hetzelfde materiaal worden verkocht. Ook al accepteren de automaten ze vaak niet allemaal, je kunt ze bij de kassa gemakkelijk inleveren en je borg terugkrijgen.

Het DPG-systeem (Deutsche Pfandsystem GmbH-systeem) heeft alleen betrekking op het eenmalige statiegeldsysteem, maar niet op het herbruikbare statiegeldsysteem of het retourneren van drankkratten.

Aan het bovenstaande DPG-logo herkent u wegwerpverpakkingen. Voor elke wegwerpstatiegeldverpakking krijgt u doorgaans 25 cent terug. Deze verpakking wordt, net als bij het herbruikbare systeem, weer toegevoegd aan een recyclingcyclus om het milieu te beschermen.

HERBRUIKBAAR

Wanneer de herbruikbare statiegeldflessen worden ingeleverd, gaan de flessen terug naar de bottelaar. Deze spoelt en reinigt ze totdat ze weer bijgevuld kunnen worden. Dit heeft als grote voordeel dat het het milieu ontziet en we een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten. Dit betekent dat flessen ongeveer 50 keer kunnen worden hergebruikt.

U herkent uw herbruikbare flessen bijvoorbeeld aan de logo’s hierboven. Vaak zijn ze voorzien van labels zoals huurfles, statiegeldfles, herbruikbare of herbruikbare fles.

Het statiegeldsysteem voor herbruikbare flessen is vrijwillig. Dit betekent dat verkopers vrijwillig MW-flessen kunnen accepteren die niet in hun assortiment zitten en elders zijn gekocht. Als de MW-flessen uit het assortiment van de verkoper komen, neemt hij ze terug en brengt ze terug naar zijn bottelaar of producent, waar ze weer in vorm worden gebracht en opnieuw kunnen worden gebruikt.

Voor bier MW-flessen krijg je meestal 8 cent. Voor speciale flessen, zoals beugelflessen, kan het statiegeld ook hoger zijn. Voor losse containers, zoals de St. ERHARD Original, geldt een statiegeld van 15 cent. Voor flessen uit het buitenland kan het statiegeld variëren (Belgische bieren doorgaans 10 cent).

Algemene informatie

Bieren uit landen zonder statiegeldsysteem, zoals Zwitserland of de VS, hebben ook een wegwerp- of herbruikbaar logo. U krijgt dus zeker uw borg van ons terug. De statiegeldtarieven voor buitenlandse bieren, zoals vaak Belgische bieren, kunnen echter variëren.

GEVAAR!!! Als uit de fles niet meer blijkt dat het om een statiegeldfles gaat (het etiket is bijvoorbeeld afgescheurd), mag de verkoper de fles niet terugnemen en krijgt u mogelijk uw statiegeld niet terug. Als dat zo is, dan heb je geluk, want hij doet dit alleen uit goede wil.

Stortingsoverzicht

Meer informatie over stortingen vindt u op de DPG-website op www.dpg-pfandsystem.de

Helaas is er nog geen Bierothek®-filiaal bij u in de buurt (Bierothek® Bamberg, Bierothek® Leipzig, Bierothek® Stuttgart, Bierothek® Erfurt, Bierothek® Neurenberg, Bierothek® Erlangen, Bierothek® Fürth, Bierothek® Frankfurt, Bierothek® München). heb je in onze onlineshop besteld? Dan kunt u logischerwijs uw lege flessen in een pakketje doen, naar ons opsturen en het statiegeld van ons terugkrijgen. Dat heeft echter weinig zin, aangezien u doorgaans meer portokosten moet betalen dan u als borg terugkrijgt.

Omdat wij aan u denken adviseren wij u, zoals hierboven beschreven, uw flessen in te leveren bij een drankenhandelaar die u vertrouwt of bijvoorbeeld bij Lidl (Lidl heeft een groot assortiment statiegeldverpakkingen met het DPG-logo, deze nemen zij mee terug en u krijgt uw geld terug). Uiteraard kunt u uw statiegeldverpakkingen ook inleveren bij alle andere discounters, supermarkten etc.

Tenzij u uw sieraden uit ons assortiment wilt behouden als decoratie of souvenir en uw appartement niet al uit zijn voegen barst van de bierflesjes uit de Bierothek®, valt er nog maar één ding te zeggen:

Kom langs, lever de flessen die je bij ons gekocht hebt in en betaal ter plekke statiegeld. Laat u tegelijkertijd door onze gemotiveerde medewerkers in uw Bierothek® adviseren over nieuwe bieren of klassiekers. Ook vinden wij het bier dat perfect bij u past. Of geef eenvoudig een zelf samengesteld bierpakket met een elegant Bierothek®-glas weg aan vrienden, partners of familie.

Wij verheugen ons op u en uw bezoek.

Uw Bierothek®

;