Pilsener

De Pils-bierstijl is de populairste bierstijl in Duitsland. Het bier van lage gisting behoort tot de pilsklasse en wordt daarom vergist bij 4-9°C.

De momenteel populairste bierstijl in Duitsland ontstond in de 19e eeuw in Pilsen (nu Tsjechië). Er was toen al een biertje, maar dat was niet erg populair omdat het simpelweg van slechte kwaliteit was. Daarom werd een Beierse meesterbrouwer uit Villshofen naar Pilsen ontboden, die een nieuwe bierstijl creëerde. Dit was volkomen overtuigend en begon zijn succes over de hele wereld.

Bij een Pilsner ligt de focus volledig op hop. Moutige en zoete smaken zijn slechts secundair. Het slanke volle bier heeft zo’n 5% alcohol en een lichte tot gouden kleur.

Er zijn veel verschillende soorten paddenstoelen die zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. De bekendste zijn de “Beierse Pils”, “Bohemian Pils”, “American Style Pils” en de “Noord-Duitse Pils”, die een hoppige, bittere smaak hebben. Idealiter wordt een Pilsner gedronken op een temperatuur van ongeveer 8°C.

In 2014 won de Schönramer Pils van de Private Landbrauerei Schönram zelfs de eerste plaats als Pils uit Duitsland op de World Beer Cup en werd geëerd met de titel “Beste Pils ter Wereld”.