Klosterbrauerei Andechs

Ook al is het tegenwoordig moeilijk voor te stellen, vroeger was brouwen een onderdeel van het dagelijks leven. Veel huishoudens brouwden hun eigen bier, thuis of in gemeenschappelijke brouwerijen. En ook in de kloosters werd er gebrouwen. De monniken voorzagen in hun eigen bierbehoefte met zelfgebrouwen bieren en deelden hun gerstensap vaak met de gemeenschap. Deze traditie was vooral gebruikelijk in Zuid-Duitsland, maar is de afgelopen eeuwen enigszins verloren gegaan. Bijna geen enkele kloosterbrouwerij wordt nog gerund door een religieuze orde; de meeste zijn ooit privé-eigendom geworden of zijn opgeheven. Niet zo bij de kloosterbrouwerij van Andechs.

Een echte achtbaanrit

Dit bierverhaal begon meer dan 500 jaar geleden. In 1458 werd niet alleen de plaatselijke kroeg overgebracht naar het benedictijnenklooster in Andechs, ze kregen ook het recht om bier te tappen en te verkopen. Vanwege deze toestemming wordt aangenomen dat de monniken vooraf al bier aan het brouwen waren. Hoewel de abdij naast de brouwerij en de herberg nog tal van andere inkomstenbronnen had, zoals landbouw, visserij, een apotheek en een metaalbewerkingswinkel, maakte de brouwerij de grootste winsten. De monniken gebruikten het geld dat ze verdienden om zichzelf en behoeftige mensen in de gemeenschap te ondersteunen. Het brouwerijbedrijf bloeide totdat het klooster in 1803 werd gesloten en alle gebouwen verschillende keren van eigenaar wisselden. Bijna 50 jaar later viel het klooster weer in handen van een abdij. De overgang was wat hobbelig en zorgde voor onvrede bij de lokale restaurants. Het bier raakte op en er werd snel geen meesterbrouwer gevonden die de monniken les kon geven. Bovendien verkeerde het pand in slechte staat en moest er veel geïnvesteerd worden om de brouwerij en dergelijke weer bruikbaar te maken. Ondanks alle tegenslagen slaagden de monniken erin de brouwactiviteiten weer op te starten en konden ze na korte tijd weer bier leveren. De zaken gingen zelfs zo goed dat er allerlei moderniseringen en uitbreidingen werden ondernomen. Er werden een mouterijgebouw, spoorvervoer en een nieuwe brouwerij gebouwd. Eind jaren zestig was dat niet meer genoeg en werd besloten een nieuwe te bouwen. De kloosterbrouwerij van Andechs had zich gevestigd als een concurrerende concurrent op de biermarkt en is dat nog steeds.

Het assortiment dat de brouwerij naar de top bracht, bestaat uit klassiekers die op ambachtelijke wijze en volgens de nieuwste technologie worden gebrouwen. De monniken zetten de eeuwenoude benedictijnse brouwtraditie voort en brouwen bieren van hoge kwaliteit, zoals de donkere Export, die op smaakvolle wijze de Beierse brouwkunst vertegenwoordigen.


Bij ons verkrijgbaar

(0)
€ 2,60
MEHRWEG 0,50 L Flasche - € 5,20 / LTR
Te populair
1 Resultaten
47__maf__

Klosterbrauerei Andechs
Bergstr. 2
82346 Andechs

Deutschland DE

pr@andechs.de

http://www.andechs.de

Ontdek andere brouwerijen.