Beiers bier

Wat begon als een preventieve maatregel tegen vervuild, oneetbaar bier, heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot bijna een soort kwaliteitszegel voor voortreffelijk bier: in de late middeleeuwen zorgde de Beierse zuiverheidswet ervoor dat er geen vreemde ingrediënten in de ketel terechtkwamen en vandaag de dag nog steeds een autoriteit waar veel brouwers trots achter staan. Dit laat vooral zien dat bier altijd deel heeft uitgemaakt van het leven en de cultuur in Beieren.

Beierse biersoort

Beiers bier geniet een uitstekende reputatie in Duitsland en de wereld. De brouwproducten uit Zuid-Duitsland zijn grotendeels afkomstig van traditionele ambachtelijke brouwerijen: veel van de brouwerijen zijn al eeuwenlang in familiehanden en beschikken over een schat aan recepten die van brouwer op brouwer worden doorgegeven. Het brouwvak is een gerespecteerd gilde met traditie en passie.

Beiers bier kan grofweg in vier categorieën worden verdeeld. Beierse pils heeft zijn wortels in het naburige Tsjechië, waar volgens de legende een brouwer uit Vilshofen 's werelds eerste pils creëerde. Het is vernoemd naar de plaats van herkomst, Pilsen, en staat sindsdien bovenaan de lijst van de populairste bieren van Duitsland. De Beieren brouwen een uitstekende pils, ook al is deze niet nummer 1 in hun staat. Tarwe is hier nog steeds koploper, ook al hebben Beieren een zeer evenwichtige biersmaak en pleiten voor variatie in het bierglas. Weissbier is een Zuid-Beierse bierstijl en wordt waarschijnlijk vooral geassocieerd met de staat. Naast pils en witbier is er nog meer: light pils bijvoorbeeld. Vol bier is de categorie waar de meeste Beierse bieren in vallen. De Helle kenmerkt zich door het originele wortgehalte en wordt tevens gebrouwen voor de export. De laatste grote categorie zijn seizoensbieren, zoals het extreem populaire Bockbier, dat van de late herfst tot het voorjaar wordt gebrouwen en gedronken. Bockbier is een van de sterbiersoorten en wordt in Beieren traditioneel geserveerd tijdens de vastentijd en bij feestelijke gelegenheden.

Beieren: bierland door en door

Als je kijkt naar de verscheidenheid aan bieren in Beieren, is het geen verrassing dat Beieren zo'n belangrijk land is op de biermarkt. Naast de beproefde klassiekers wordt in Beieren uiteraard ook jong, creatief bier gebrouwen: steeds meer ambachtelijke brouwerijen ontstaan en vestigen zich zij aan zij met traditionele bedrijven. De Beierse biercultuur is levendig en staat open voor nieuwe dingen. Eén reden voor de uitstekende bieren uit Beieren is zeker de rijkdom aan grondstoffen. Water is de basis van elk goed bier en Bavaria is trots op zijn uitstekende waterkwaliteit. Veel brouwerijen beschikken over eigen diepe putten waaruit zij hun brouwwater halen. De hop voor Beiers bier groeit op verschillende locaties in de staat. De twee bekendste hopteeltgebieden zijn Hallertau en Spalt. De hop daaruit wordt niet alleen in Beieren gebrouwen, maar over de hele wereld verzonden. En niet alleen hop gedijt hier onder de Beierse zon: ook de gerst, waarvan vooral de mout wordt gemaakt, groeit hier uitstekend. Geen wonder dus dat er na toevoeging van een beetje gist iets prachtigs ontstaat uit deze regionale grondstoffen!

Beiers bier is een begrip in de bierwereld en heeft deze goede reputatie te danken aan traditioneel vakmanschap, de beste ingrediënten en heel veel passie.


(0)
€ 3,67
MEHRWEG 0,33 L Flasche - € 11,12 / LTR
Te populair
;