Kölsch en altbiers
Keulen
Kölsch is een door de Kölsch-conventie beschermde naam voor een lichte, hooggistende, hoppige bierstijl van hoge gisting die alleen in Keulen en omgeving mag worden gebrouwen. Het ambachtelijke bier wordt gefilterd en heeft een alcoholgehalte tussen de 4,4 en 5,2 vol%. Het wordt doorgaans gedronken uit een “stick” van 0,2 liter. De ideale maaltijd bestaat uit magere vis, lichte aardappelgerechten en kleurrijke salades.
Altbier
Het Altbier (“oude” bierstijl) komt voornamelijk uit de naburige stad Düsseldorf en beschrijft een bier van hoge gisting met een amber tot koperachtige bierkleur en een duidelijke bitterheid. Het heeft meestal een alcoholgehalte van ongeveer 5vol%, sterkere varianten worden “Sticke” (Bockbier) of “Doppelsticke (Doppelbock) genoemd. Rijnlandse Sauerbraten en andere hartige gerechten met donkere saus passen goed bij Altbier.