Duitsland is de thuisbasis van enkele van de oudste brouwerijen ter wereld, waarvan sommige een eeuwenlange geschiedenis hebben en talloze turbulenties hebben doorstaan. Grondstoftekorten, twee wereldoorlogen, branden en allerlei andere uitdagingen moesten overwonnen worden om tot op de dag van vandaag te kunnen overleven. Een van deze aloude instellingen is de Arcobräu uit de Beierse stad Moos.
De turbulente brouwerijgeschiedenis begint met de eerste gedocumenteerde vermelding in 1567. Johann Albrecht von Preysing nam destijds de kasteelbrouwerij over van zijn schoonvader Stephan Trainer. Hij beheerde het fortuin van de brouwerij tot 1619, toen de eerste grote noodlottige slag plaatsvond. De gehele brouwerij en het aangrenzende kasteel werden door brand verwoest. Een afstammeling van Johann zette de wederopbouw in gang. Het duurde 17 jaar voordat het kasteelcomplex volledig gerestaureerd was. Aan het einde van de 18e eeuw fuseerden twee lokale brouwerijen. Het gebouw stond op dezelfde plek als de huidige brouwerij. In 1826 werd in Moos het eerste witbier gebrouwen en beetje bij beetje werd de moderne technologie geïntroduceerd. In een lange opeenvolging van graven van Preysing werd Maria Theresia gravin von und zu Arco-Zinneberg in 1940 de eerste vrouw die leiding gaf aan de brouwerij. Hun nakomelingen beheersen nog steeds het lot van de Arcobräus: de huidige eigenaar is graaf Riprand von und zu Arco-Zinneberg.
De kleine kasteelbrouwerij is inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf dat de graaf met verantwoordelijkheid en passie runt. Het is belangrijk dat al het personeel de eeuwenoude wortels en traditie van het bedrijf in ere houdt. Ze zijn echter niet vies van vooruitgang: bij Arcobräu ontmoet aloude vakmanschap de nieuwste technologie en hedendaagse concepten. Het bier weerspiegelt deze filosofie prachtig en is een nuchtere mix van klassieke stijlen, gemaakt met passie en oog voor kwaliteit en smaak. Als privébrouwerij heeft Arcobräu de volledige controle over de grondstoffen en kiest bij de inkoop van graan en hop voor regionale producten. Het water komt uit de eigen diepe put van de brouwerij en de gist komt uit onze eigen veredeling. De brouwerij behandelt haar medemensen, haar thuisland en het milieu met respect en aandacht - en dat al meer dan 450 jaar! Naast het mooiste bier voelt de brouwerij zich betrokken bij haar thuisland en levert ze met haar creaties en onvermoeibare inzet een waardevolle bijdrage aan het levendige sociale leven in en rond Moos.
Proef hier bij ons de bekende Mooser Liesl en leer de brouwerij van zijn lekkerste kant kennen!