Het Belgische bierlandschap wordt gekenmerkt door eeuwenlange traditie en een verscheidenheid aan bijzondere stijlen. Hoewel veel van deze stijlen nu worden opgepikt door ambachtelijke brouwerijen over de hele wereld, zijn er enkele die uitsluitend in België worden gebrouwen, zoals lambiek, die deze naam alleen mag dragen als het is gemaakt met behulp van de micro-organismen, bacteriën en wilde gisten uit de regio. lucht Pajottenland werd rond Brussel gefermenteerd - of is buiten het land weinig bekend. De Bourgogne des Flandres valt in de tweede categorie.
Het begon allemaal met Pierre-Jacques Van Houtryve: In 1765 begon de boer uit Loppem met het brouwen van bier. Zijn zoon Corneille IV trad in de voetsporen van zijn vader en richtte begin 19e eeuw de brouwerij Den Os op in Brugge. Zoals destijds gebruikelijk, werd de brouwerij van zoon op zoon doorgegeven. In 1908 breidde het bedrijf zich uit toen de brouwerij La Marine werd overgenomen. Bourgogne des Flandres werd voor het eerst vermeld in 1911 toen het werd geregistreerd bij de Rechtbank van Koophandel, maar er wordt aangenomen dat de familie Van Houtryve de stijl toen al een tijdje aan het brouwen was. In de loop van de volgende generaties verkocht de familie hun brouwerijen, maar Bourgogne overleefde: vanaf 1957 werd de specialiteit gebrouwen door brouwerij Verhaeghe , later kwam het in handen van de meesterbrouwers van Timmermans en is er sindsdien gebleven de jaren negentig gebrouwen. Vandaag is Bougogne de Flandres gelanceerd als een onafhankelijk merk en is er een kleine brouwerij gebouwd aan de Kartuizerinnenstraat in Brugge. Deze nieuwe brouwerij ligt op nog geen 50 meter van de oude brouwerij La Marine en maakt in zekere zin de cirkel rond.
Stilistisch kan de Bourgogne des Flandres worden toegewezen aan de Vlaamse brouwstukken. Net als lambiek worden jonge bieren vaak gecombineerd met (vat)gerijpte brouwsels om de perfecte balans tussen complexiteit en frisheid te bereiken. Voor de Bourgogne des Flandres wordt een lambiek van Timmermans gebruikt, die voorheen ruim 12 maanden in eikenhouten vaten werd bewaard. Terwijl de meer gerijpte lambiek een volle diepte, een aromatisch kruid en een fruitige zuurgraad in het spel brengt, zorgt het jonge brouwstuk voor een vleugje speelse frisheid. De lambiek wordt gecombineerd met het Vlaamse rode bier van hoge gisting Den Bruinen Os en creëert een unieke biercreatie die een meesterlijke balans tussen zoetheid, zuurgraad, diepte en frisheid in het glas brengt.
Proef deze bijzondere bierstijl hier bij ons en word verliefd op de verfijnde brouwkunst in België!