Het Belgische Pajottenland is een paradijs voor bierliefhebbers. De regio in het zuidwesten van Brussel wordt grotendeels gebruikt voor landbouw en herbergt een heel bijzondere bierspecialiteit: Lambiek, een gerstenap gefermenteerd met wilde gisten, profiteert van de unieke dichtheid en samenstelling van verschillende bacteriën in de lucht daar. Gebleken is dat er in het Pajottenland ongeveer 85 verschillende natuurlijke giststammen voorkomen, die tijdens open koeling in contact komen met het bierwort en de gisting op gang brengen. Een hele reeks brouwerijen maken gebruik van deze unieke technologie. De ambachtelijke Brouwerij 3 Fonteinen is daar één van.
Hoewel er geen gedocumenteerde gegevens zijn, wordt aangenomen dat de brouwerij minstens sinds 1882 bestaat. Jacobus Vanderlinden en zijn vrouw Joanna openden toen een restaurant in Beersel. De naam van de kamer is waarschijnlijk afgeleid van de drie porseleinen handpompen waarmee Kriek, Lambiek en Faro vanuit de kelder in de glazen werden gegoten. Maar er is ook een theorie dat er in de vallei achter de brouwerij drie bronnen waren, waarnaar het café vernoemd is. De herberg had een aanbouw waar geuze werd gemengd. De familie Debelder werd de volgende eigenaren en breidde het bedrijf uit nadat de vraag naar goed bier gestaag toenam. De brouwerijherberg ontwikkelde zich tot een populaire ontmoetingsplaats in de regio en was de thuisbasis van de beroemde Mijol Club, een illustere groep schrijvers, kunstenaars, politici en denkers die zich verzamelden rond Herman Teirlinck, een auteur en kunstenaar. De Brouwerij 3 Fonteinen beleefde een echte bloeitijd, waar pas in de jaren negentig een einde aan kwam. De vraag naar ambachtelijk, complexer en iets duurder bier werd getemperd door een vloedgolf aan industriële brouwartikelen, maar de toenmalige baas Armand liet zich daar niet door afschrikken. Na tientallen jaren bier van andere brouwerijen te hebben gekocht en dit simpelweg te hebben gemengd tot geuze, besloot Armand nu zijn eigen bier te brouwen en dit plan in 1998 in praktijk te brengen. Vandaag is Brouwerij 3 Fonteinen uitgegroeid tot een van de populairste lambiekbrouwerijen van België en is trots op haar eeuwenoude traditie en onvermoeibare strijdlust.
Tot op de dag van vandaag produceert de brouwerij lambieken zoals de Oude Geuze op ambachtelijke wijze en hecht zij veel belang aan goede, regionale grondstoffen, vakmanschap en voldoende rijpingstijd. Het wordt alleen gebrouwen in de koude maanden, wanneer de samenstelling van de micro-organismen in de lucht perfect is. De brouwsels worden openlijk gefermenteerd en gerijpt in eikenhouten vaten. Aan het einde van dit lange, tijdrovende proces is er een uniek product met karakter en een goed afgeronde smaak.
Proef de specialiteiten van 3 Fonteinen en laat u betoveren door hun magie!