Het Cantillon-effect beschrijft een neveneffect van de inflatie waar vaak slechts een klein deel van de economie van profiteert, en heeft absoluut niets te maken met de gelijknamige Belgische brouwerij. De thuisbasis van de beste geuze is vernoemd naar de familie Van Roy-Cantillon en herbergt naast een brouwerij ook het Brusselse Geuzemuseum. Een brouwerij met een rijke historie die ons regelmatig de mooiste Belgische bierspecialiteiten levert en al meer dan 120 jaar bestaat.
Wanneer je de poort op nummer 56 aan de Rue Gheude opent, heb je meteen het gevoel dat je een eeuw terug in de tijd bent getransporteerd: je komt binnen in een drukke oase midden in de drukte van de stad en vindt een brouwerij die in die tijd hetzelfde is geweest. qua uitrusting en uitrusting is sinds de oprichting in 1999 1900 nauwelijks veranderd. Koperen brouwpannen sieren de heilige zalen naast houten eikenhouten vaten, eeuwenoude gereedschappen en allerlei memorabilia die doen denken aan glorieuze vroegere tijden. De stamvader van de Brusselse brouwerij was Paul Cantillon, die samen met zijn vrouw Marie het project opzette. Paul kwam uit een brouwersfamilie en zette de traditie met trots en enthousiasme voort. Zijn eigen brouwerij is nog steeds in handen van zijn nakomelingen en Jean-Pierre van Roy is na Paul de vierde generatie die het roer in handen heeft. Als een van de eerste brouwerijen in België heeft Cantillon in 1999 het gebruik van grondstoffen uit gecertificeerde biologische landbouw ingevoerd en naast het brouwen zet het team zich in voor de brouwkennis en biereducatie van hun landgenoten en bezoekers.
In het Musée Bruxellois de la Geuze kunnen geïnteresseerde gasten interessante feiten leren over de Belgische biercultuur en het brouwproces live ervaren tijdens een rondleiding door de brouwerij en de opslagkelders. Deskundige gidsen begeleiden de groep door de brouwerij en vertellen spannende weetjes en anekdotes uit de ruim honderdjarige geschiedenis van de brouwerij. Je kunt de brouwers aan het werk zien en leren hoe bier honderd jaar geleden werd gebrouwen dankzij de aloude brouwapparatuur. Het eigen museum van de brouwerij werd oorspronkelijk uit nood opgericht, maar is vandaag de dag één van de bezienswaardigheden van Brussel en niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Het hoogtepunt van elke brouwerijtour en ons favoriete onderdeel van dit verhaal is het bier. De traditiebewuste brouwerij beschikt over een ruim aanbod van de mooiste klassiekers, met Belgische favorieten als Kriek en Geuze . De ambachtelijke specialiteiten worden gebrouwen volgens oude recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven en veel van de bieren worden geproduceerd met biologische ingrediënten.
Brasserie Cantillon Brouwerij
Rue Gheudestraat 56
1070 Brussels
Belgien