Chimay is één van de bieren die trappistenbier genoemd mag worden. Er zijn wereldwijd slechts enkele brouwerijen waarvan het bier het trappistenzegel mag dragen. Zes van deze brouwerijen bevinden zich in België, waaronder Chimay. Om als trappistenbier te worden beschouwd, moet een bier in een klooster worden gebrouwen onder streng toezicht van monniken. Bovendien moet een deel van de winst aan een sociaal doel worden besteed.
Bier en kaas
Gebrouwen tussen de muren van het trappistenklooster en onder toezicht van de kloostergemeenschap wordt in Baileux in België een authentiek trappistenbier gebrouwen: de Chimay. Het klooster, dat slechts 10 kilometer van de Franse grens ligt, runt een boerderij en produceert naast hun populaire bier zoals Bleue ook kaas. De abdij van Notre Dame de Scourmont bestaat sinds 1850 en brouwt sinds 1862. Deze jarenlange ervaring wordt weerspiegeld in hun goede recepten: bieren als Brune of Bleue Grand Reserve worden nu wereldwijd verkocht en zijn een integraal onderdeel geworden van de internationale ambachtelijke biermarkt. En de kaas uit het klooster is ook heerlijk. Voor de volgende avond raden wij een koele tripel met een kleine kaasvariatie aan, want kaas is niet alleen een fantastische combinatie met goede wijn, maar ook perfect bij bier.
Bier met een geweten
Bijzonder aan de trappistenbieren en het bier van de abdij Notre Dame de Scourmont is het concept achter de brouwerij. De monniken, die het brouwen gebruiken als balans voor contemplatief geloofswerk, hechten groot belang aan ethiek. Dit heeft vooral betrekking op de winst die zij maken met de verkoop van hun bieren. Een groot deel van dit geld wordt in maatschappelijk werk gestoken. Met een fundament en een groot sociaal engagement ondersteunen de monniken hun gemeenschap en mensen in nood in heel België. De zorg voor hun medemensen is altijd een belangrijk onderdeel geweest van het werk van monniken. Daarnaast wordt goed gedrag onder medewerkers gehandhaafd. Respect en waardering zijn waarden die hierbij een grote rol spelen. Ten slotte heeft de ethiek ook invloed op het bier: alle ingrediënten die in de ketel gaan, zijn natuurlijk en van de hoogste kwaliteit. Wij hebben hier veel profijt van, want in de deskundige handen van de monniken wordt van goede ingrediënten uitstekend bier gemaakt!
Bieres et Fromages de Chimay
Route Charlemagne 8
B-6464 Baileux (Chimay)
Belgien