Iemand die niet van bier houdt en iemand die niet te dicht bij bijen moet komen, kwamen samen en brouwden een bier met honing. Dit klinkt misschien als het begin van een vreemd sprookje, maar het is het begin van de veelbelovende brouwerij CraftBee, die een ongebruikelijk ingrediënt voor haar bier heeft bedacht. Honing in dranken was tot nu toe alleen bekend in de vorm van mede of hete honingmelk op de kerstmarkt. Michael Busse en Michael Hertweck bewijzen met craftBee dat het drankje van de goden ook heerlijk smaakt in bier.
Niet alle honing is hetzelfde, dat weten de twee Michaels maar al te goed. Daarom kozen ze voor hun brouwproject voor de heerlijke Kasselse stadshoning, die de vrouw van Hertweck samen met haar bijen produceert. Het bijzondere aan deze uitstekende honing is dat deze niet wordt geproduceerd uit de honingdauw van één enkele bloemcultuur. De bijenkorven van de stadshoningbijen staan verspreid over Kassel, zodat de bijen zich niet kunnen concentreren op één soort plant, maar moeten vliegen naar de bloemen die ze vinden. Het komt wel eens voor dat de stadshoning de nectar van wel 400 verschillende soorten bloemen bevat; diversiteit die je proeft. Deze smaakbom stelt echter ook uitdagingen voor hobbybrouwers: de consument wil een zekere continuïteit in de smaak, wat vrij moeilijk in evenwicht te brengen is gezien de relatief kleine ingrediëntenlijst van bier. Net als hun bieren zoals de nr. 1 Amberhoning of nr. 2 Golden Honey bewijst echter dat craftBee er wonderwel in slaagt om consistent heerlijk bier te brouwen. Zo goed dat andere imkers de smaak inmiddels te pakken hebben gekregen en bij craftBee bieren met hun eigen honing bestellen.
De jongens van craftBee bewijzen dat honing in bier niet noodzakelijkerwijs hoeft te resulteren in een zoete mixbierdrank. De honing in hun bieren zorgt voor een aangenaam fluweelzacht gevoel op de tong en een ronde, volle smaak. Busse en Hertweck zijn trots op de bijzondere, aromatische drank die ze hebben gecreëerd en omschrijven hun bier dan ook graag als een drank die met zorg en plezier gedronken moet worden. Net als een goede wijn komt het bier van CraftBee het beste tot zijn recht wanneer het op de juiste temperatuur uit een individueel glas wordt gedronken. Craft-bee raadt aan om hun specialiteiten rond de 10 graden te genieten uit de speciaal ontwikkelde beker.
craftbee - Michael Hertweck
Schwanenweg 19 A
34123 Kassel
Deutschland