Broers zijn iets geweldigs: met broers kun je paarden stelen, je kunt een potje voetbal spelen of met ze vechten, je kunt je met ze meten en je hebt een uitlaatklep voor overtollige energie. En zelfs op volwassen leeftijd zijn broers behoorlijk praktisch omdat je altijd iemand aan je zijde hebt waar je volledig op kunt vertrouwen. Er zijn drie broers in de familie Digwa en zij werken samen.
Het avontuur begon met Christoph en Stephan Digwa. Ruim tien jaar geleden deden ze samen hun eerste brouwpogingen. Ze hadden toen nog geen eigen brouwerij en moesten het dus doen met de weckpot van hun oma. In de wasruimte werden de eerste brouwsels gezet en het duo was verkocht. Na twee jaar hadden de broers genoeg ervaring en recepten opgedaan om de sprong naar het commerciële brouwen te wagen. Ze kozen het landgoed Rethmar als locatie voor hun eerste brouwerij. Omdat Stephan een opgeleide brouwingenieur is, konden ze het hele systeem zelf samenstellen en inrichten. Zo leerden ze hun brouwsysteem tot in het kleinste detail kennen en konden ze vanaf het begin uitstekend omgaan met de eigenaardigheden ervan. Terwijl de brouwerij nog in opbouw was, waren de broers al aan het netwerken en waardevolle orders binnengehaald, waardoor ze met onmiddellijke ingang naar de biermarkt werden gekatapulteerd. Het brouwen kon beginnen en ook de derde broer kwam in de zaak!
De bijzondere naam van de landgoedbrouwerij dateert uit de middeleeuwen. In die tijd vochten de burgers en boeren in de regio voor hun rechten. Eén van de vrijheden waar voor werd gevochten was het recht om belastingvrij te brouwen. In de Great Outdoors, het gebied tussen Hannover, Hildesheim en Peine, mocht men brouwen zonder belasting te hoeven betalen. Helaas moet de brouwerij vandaag de dag nog steeds belasting betalen over haar goederen, maar de naam bleef bestaan. Das Freie zweert nog steeds bij traditioneel vakmanschap en voert elke stap zelf uit, van de selectie van regionale grondstoffen tot het bottelen. Het team kent alle leveranciers en gebruikt alleen ingrediënten van de hoogste kwaliteit voor hun bier. Om het meeste uit de vruchten van hun thuisland te halen, wordt elk onderdeel gebruikt volgens het principe van de ecologische cyclus: na het brouwproces dienen de bostelkorrels als voedsel voor de lammeren van de boerderij en worden ze gebruikt voor bemesting, en de gist wordt gebruikt in de keuken. Met zorg, toewijding en duurzaamheid heeft de brouwerij een breed assortiment bijzondere brouwsels gecreëerd en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Duitse biermarkt.
Gutshof Rethmar Betriebsgesellschaft mbH
Gutsstraße 16
31319 Sehnde
Deutschland