Kloosterbrouwerijen hebben een lange traditie in Duitsland. Al in de middeleeuwen brouwden godsdienaren bier om in hun eigen behoeften te voorzien en geld te verdienen voor het onderhoud van de abdij en liefdadigheidsinstellingen. Hoewel er vandaag de dag nog steeds zo'n 2500 kloosters met nonnen of monniken zijn, brouwen niet alle abdijen bier. Terwijl de Spaten-Franziskaner-Bräu in München een monnik in het embleem heeft, zijn er geen geestelijken in de brouwerij.
De Franziskaner Brouwerij werd voor het eerst zo'n 660 jaar geleden in documenten vermeld. Het was echter geen kloosterbrouwerij, maar bevond zich recht tegenover de abdij van het plaatselijke Franciscanerklooster. Er wordt echter aangenomen dat de brouwerij en de abdij nauwe banden onderhielden. De huidige naam is afgeleid van de oorspronkelijke naam "Braustätt bei den Franziskanern" (Braustätt bij de Franciscanen), en een monnik is tevens het embleem van het bedrijf. De monnik met de glazen mok werd in 1909 aan het officiële logo van de brouwerij toegevoegd. Sindsdien siert zijn afbeelding alle etiketten en staat hij symbool voor stevig, ambachtelijk witbier in Beieren en de rest van de wereld. Maar bij Franziskaner stond witbier niet altijd centraal: pas in 1964 besloot het team zich te concentreren op de klassieke bierstijl en deze tot in de perfectie te verfijnen. Deze beslissing werd gevolgd door tientallen jaren van ontwikkeling, die resulteerde in een stabiel kernassortiment van het beste tarwebier en een handvol andere authentieke Beierse klassiekers.
Elk brouwsel – of het nu tarwebier is of niet – wordt gemaakt van met de hand geplukte grondstoffen en volgens het Beierse Reinheitsgebot. Bij de selectie van de ingrediënten hecht de Franziskaner Brauerei veel waarde aan de hoogste kwaliteit. Het water komt uit de eigen bron, het graan wordt geleverd door boeren uit de regio Donau-Ries, de hop komt uit de regio Hallertau en de gist wordt in eigen beheer gekweekt. In de brouwerij komen oude tradities in de vorm van koperen ketels en overgeleverde recepten samen met de modernste technologie. En ook het productaanbod combineert beide: naast de beste tarwebieren in een breed scala aan varianten zijn er Helles, Kellerbier en een selectie alcoholvrije bieren. De absolute publiekslieveling is natuurlijk het Original Hefe-Weissbier Hell , maar elk ander voorbeeld vertegenwoordigt ook de toewijding en passie van het brouwerijteam en hun hoge kwaliteitsnormen.
Spaten-Franziskaner-Bräu GmbH
Marsstraße 46-48
80335 München
Deutschland