Nadat traditionele familiebrouwerijen lange tijd met uitsterven bedreigd waren omdat er geen nakomelingen waren, vond er enige tijd geleden een verandering plaats: steeds meer jongeren zijn geïnteresseerd in het ambacht van het brouwen en zijn bereid om in de voetsporen van hun ouders te treden. grootouders en verder gelegen voorouders. Vroeger was de opvolging vooral voorbehouden aan de zonen van een gezin, maar vandaag staan ook de dochters aan de top. Eén van deze gemotiveerde en bierminnende vrouwen is Lorenza Günther, die samen met haar vader de Günther-Bräu runt.
De brouwerij in Burgkunstadt, Opper-Franken, werd opgericht door twee broers. Johann en Georg Günther hadden een herberg in de stad en begonnen in 1840 met het brouwen van bier voor de pub in de gemeentelijke brouwerij van de stad. Vroeger waren er op veel plaatsen dergelijke gemeentelijke brouwerijen en bewoners konden zich daar inschrijven om onder toezicht van een meesterbrouwer bier te brouwen voor eigen behoeften of voor hun bedrijf. De volgende generatie van de familie Günther besloot toen dat ze een eigen brouwerij nodig hadden: de vraag was gestaag toegenomen en ze besloten een brouwsysteem aan te schaffen en vanaf dat moment bier in hun eigen fabriek te gaan brouwen. Deze beslissing dateert inmiddels van vier generaties terug. In de loop van deze tijd heeft de brouwerij ups en downs, vernieuwingen en moderniseringen doorgemaakt, maar de Günthers hebben hun waarden en hoge kwaliteitsnormen behouden. Na een uitgebreide renovatie in 2005 is het bedrijf ook gericht op duurzaamheid. Naast een productie die zo milieu- en hulpbronnenvriendelijk mogelijk is, is regionaliteit ook belangrijk voor het gezin. Hun grondstoffen worden waar mogelijk met de hand geplukt en lokaal ingekocht. Als Franken maken ze optimaal gebruik van alles: de glooiende heuvels van de regio zijn zonovergoten en produceren het beste graan, het zuiverste water wordt uit de bronnen gehaald en de hopteeltgebieden Spalt en Hallertau liggen om de hoek.
Het bier, dat wordt gebrouwen uit de edele ingrediënten, valt onder de eisen van de Beierse Zuiverheidswet en wordt daarom uitsluitend gemaakt van hop, mout, gist en water. Bij Günther wordt traditioneel vakmanschap in ere gehouden: de meesterbrouwers putten uit de schat aan ervaring uit de eeuwenoude brouwgeschiedenis van hun thuisland. Het assortiment van de brouwerij bestaat uit een reeks klassieke Frankische biercreaties die indruk maken door hun karakter en nuchtere geest. Bijzondere extra ingrediënten en gekke bierstijlen zul je hier niet vinden, maar Günther Bräu schenkt je graag een uitstekend gebrouwen pilsje in of serveert zijn heerlijke donkere Frankische landbier, dat perfect past bij hartige gerechten.
Iedereen in de familie Günther doet mee. Teamspirit en samenhang hebben de hoogste prioriteit en vormen een prachtige basis voor het lekkerste bier.
Privatbrauerei Günther
In der Au 27
96224 Burgkunstadt
Deutschland