Brouwerijeigenaren kunnen allerlei professionele achtergronden hebben. Christian Hans Müller is bijvoorbeeld het creatieve brein achter Hanscraft & Co. en was tandarts voordat hij de boormachine verruilde voor de stamper. De mannen achter het goede Andechser bier zijn eigenlijk monniken en de mannen van Moersleutel zijn ingenieurs met een voorliefde voor lekker gerstensap. Bij brouwerij Tegernsee staat niemand minder dan de hertogin van Beieren aan het roer.
De brouwerij Maria Anna, hertogin van Beieren, ligt op een idyllische locatie aan de schilderachtige oevers van de Tegernsee. De geschiedenis van het brouwen begon met een klooster dat in 746 werd gesticht. Er is geen duidelijk bewijs dat de monniken vanaf het begin brouwden, maar er wordt aangenomen dat het brouwen minstens 250 jaar later begon, rond het jaar 1050. Abt Bernhard Wenzl verkreeg in 1675 het koninklijke brouwrecht - een datum die officieel de wortels van de huidige brouwerij bewijst. Vanaf dat moment bloeide de brouwerij aan het meer, waardoor de hele omgeving werd voorzien van een groeiende productie van heerlijk bier. De brouwerij werd begin 19e eeuw met een abrupt einde bedreigd toen talloze kloosters als gevolg van de secularisatie hun deuren moesten sluiten. Gelukkig werd besloten de brouwerij onder staatsbeheer voort te zetten totdat er uiteindelijk een koper werd gevonden. Karl Joseph Freiherr von Drechsel leidde de brouwerij een paar jaar voordat hij zijn interesse erin verloor en verkocht aan de Beierse koning Max I Joseph. Hij gebruikte de voormalige kloostergebouwen als zomerresidentie en gaf de brouwerij de naam Königliches Braunes Brauhaus Tegernsee. Tegenwoordig draagt het bedrijf de titel Herzoglich Bayerisches Brauhaus Tegernsee en is het nog steeds eigendom van de hertogen van Beieren.
Dankzij haar duizendjarige geschiedenis beschikt de brouwerij over een ongelooflijk waardevolle schat aan ervaring waarvan het team van meesterbrouwers vandaag de dag nog steeds profiteert. Basiswaarden, zoals het gebruik van grondstoffen van de hoogste kwaliteit, een zachte bereiding en een lange rijping, worden van generatie op generatie doorgegeven en vormen de stabiele basis van het bedrijf. Het assortiment van de ambachtelijke brouwerij omvat een reeks Beierse klassiekers, die met oog voor detail en grote toewijding worden geproduceerd. Tegernseer Hell is bijvoorbeeld bijzonder populair en wordt gekenmerkt door een delicaat uitgebalanceerd karakter en delicate smaak. Naast de eersteklas kwaliteit van hun bieren, geeft het brouwerijteam ook om hun gemeenschap. De brouwerij is niet meer weg te denken uit het sociale leven in Tegernsee en onderhoudt een goede relatie met medewerkers, klanten en de boeren die de grondstoffen leveren.
Herzoglich Bayerisches Brauhaus Tegernsee KG
Schloßplatz 1
83684 Tegernsee
Deutschland