De monniken van Hoegaarden waren de eersten die het unieke witbierrecept ontdekten in 1445. Historische bronnen zeggen dat het eerste witbier ongelooflijk zuur was - totdat de monniken van Hoegaarden begonnen te experimenteren met sinaasappelschillen en koriander. Deze goddelijke ontdekking maakt het bier van vandaag tot een van de bekendste Hoegaarden-recepten ter wereld.
In 1709 telde het dorp 12 brouwerijen en in 17 jaar tijd verdrievoudigde het aantal. Van de toen 36 brouwerijen sloot de laatste in Hoegaarden in 1957. De bewoners besloten het originele recept te behouden en in 1965 vatte melkboer Pierre Celis de koe bij de horens en begon met brouwen.
Toen hij op het punt stond te gaan exporteren naar de Verenigde Staten, vernietigde een grote brand zijn droom en daarmee ook het bier.
Natuurlijk zijn er in dit geval ook geheimen en legendes: er wordt gezegd dat sommigen een enorme sleutel moesten gebruiken om de zeshoekige glazen van Hoegaarden uit de handen van de gasten te krijgen, omdat ze niet bereid waren te vertrekken. Er wordt ook gezegd dat mensen met een vitaminetekort op de 17e/18e zitten. Eeuw behandeld met witbier.