Als we aan München denken, denken we meteen aan de prachtige brouwerijen. Voor bierliefhebbers biedt de hoofdstad van de deelstaat een schat aan mogelijkheden en genietmomenten - vooral natuurlijk het jaarlijkse Oktoberfest. Een hoofdrolspeler in dit spektakel is de Hofbräu München, die vertegenwoordigd was op het allereerste Oktoberfest in 1810.
Het brouwen vond echter al veel eerder plaats in het Hofbräuhaus: de brouwerij werd opgericht in 1589. In die tijd opende hertog Wilhelm V van Beieren een brouwerij om met vers gebrouwen bier aan de behoeften van zijn hof te voldoen en zijn eigen dorst naar bier te lessen. Hij rekruteerde een monnik uit het Geisenfeld-klooster om de productie te beheren en bouwde in drie jaar tijd de brouwerij in Alten Hof. De zoon van Wilhelm nam tien jaar later het lot van de brouwerij over en toonde een goed gevoel voor de tijdgeest door witbier in het kernassortiment op te nemen. Zijn moed werd met groot succes beloond, waardoor de brouwerij al snel moest worden uitgebreid. De volgende geniale zet was de distributie van het bier aan de Münchense herbergiers: om zijn brouwsel aan het grote publiek te kunnen verkopen, gaf hertog Maximiliaan de Münchense herbergiers het recht om zijn bier te schenken. Dat was in 1610 en vier jaar later werd 's werelds eerste Maibock gebrouwen door Elias Pichler in de Hofbräu. Voordat de stijl zich als een lopend vuurtje verspreidde, mocht vier jaar lang alleen de Hofbräu deze gloednieuwe specialiteit produceren. In de eeuwen die volgden werd de Hofbräu eerst de Koninklijke Hofbräu en daarna een staatsbrouwerij. Dankzij verdere uitbreiding, de toevoeging van een restaurant en de jaarlijkse bar op het Oktoberfest, demonstreerde de brouwerij haar goede reputatie in München en overleefde ze de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog ondanks enorme bomschade.
Tegenwoordig heeft de brouwerij een stabiele basis en is ze niet langer alleen bekend in en rond München - er is zelfs een getrouwe replica van het Münchense Hofbräuhaus in de Amerikaanse metropool Las Vegas en een Hofbräuhaus in Hamburg! Ondanks al dit succes is het team nuchter gebleven en zet het zijn bereik in voor goede doelen. U zet zich in voor de bescherming van het milieu en probeert voortdurend uw eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. Het bier heeft echter de hoogste prioriteit en wordt volgens de hoogste normen geproduceerd: regionale grondstoffen, een behoedzame verwerking, lange rijpingstijden en naleving van de Beierse Zuiverheidswet zorgen ervoor dat brouwsels zoals het Oktoberfest-bier een uitstekende smaak bieden.
Staatliches Hofbräuhaus in München
Hofbräuallee 1
81829 München
Deutschland