Bamberg is een echte bierstad: het vloeibare goud begeleidt het hele kalenderjaar de talrijke festiviteiten, je drinkt het op elk moment van de dag en het jaar, je vindt het op elke hoek van de stad en de omliggende regio en de meeste inwoners van Bamberg hebben een weinig zwakte voor. De biercultuur van de stad gaat bijna een millennium terug en heeft de inwoners van Bamberg door ups en downs, oorlogen en bruiloften begeleid. Op het hoogtepunt telde de kathedraalstad bijna 40 brouwerijen, vandaag zijn dat er nog steeds iets meer dan een dozijn en bijna elke stad in de omgeving heeft zijn eigen brouwerijstad. De grootste brouwerij in het stadscentrum van Bamberg is de specialiteitenbrouwerij Kaiserdom.
De traditionele brouwerij dateert uit 1718. Ongeveer 100 jaar geleden kwam de brouwerij in handen van de familie Wörner en wordt nog steeds door hen gerund. Felix Wörner vertegenwoordigt momenteel de vierde generatie van zijn familie. Onder zijn leiding werd in 2018 een nieuwe energiezuinige brouwzaal gebouwd, die een jaar later in gebruik werd genomen. De jonge brouwerijbaas durfde ook de sprong naar het heden te maken met een innovatieve technologie voor de dealcoholisatie van conventioneel gebrouwen bier en door het installeren van een Co2-terugwinningssysteem. De bescherming van het milieu is voor de Wörners net zo belangrijk als hun bier. De productie is ontworpen om water en energie te besparen, en de elektriciteit voor de brouwerij is afkomstig van alternatieve energiebronnen. Alle grondstoffen zijn afkomstig van boeren uit de regio: de hop groeit in het zonovergoten Hallertau, de gist wordt gekweekt in Bamberg, het water komt uit de eigen diepe bron van de brouwerij en de mout komt van boeren uit de omgeving. Deze zorgvuldig uitgekozen grondstoffen maken het goede bier van Kaiserdom tot wat het is.
Het verzoenen van innovatie en traditie is een uitdaging waar alle brouwerijen mee te maken hebben. Kaiserdom beheert deze evenwichtsoefening door het beproefde vakmanschap van hun thuisland te combineren met frisse ideeën. Het Frankische brouwambacht werd van generatie op generatie doorgegeven en elke meesterbrouwer voegde er de innovaties van zijn tijd aan toe. Naast milieubescherming is export het stokpaardje van de nieuwste generatie: Om het prachtige Bambergbier over de hele wereld te verspreiden, heeft de brouwerij zich gespecialiseerd in de verkoop in het buitenland. Hun succes blijkt uit hun brouwstukken, die zelfs in het verre Azië in de bierschappen te vinden zijn, en de prijzen die de brouwerij met haar creaties in gerenommeerde competities heeft ontvangen.
Kaiserdom Specialitäten Brauerei GmbH Bamberg
Breitäckerstr. 9
96049 Bamberg
Deutschland