Stuttgart kan veel dingen, maar bier hoorde daar lange tijd niet bij. De stad in Baden-Württemberg ligt midden in een uitgestrekt wijngebied en heeft een hele reeks fijne variëteiten die perfect bij de Badense keuken passen. Door de rijkdom aan wijn bleef de bierscene lange tijd onderontwikkeld en zelfs de nationale drank van Württemberg was geen gerstensap, maar een goede wijn gemaakt van de Trollinger-druivensoort. Tegenwoordig ziet het er totaal anders uit en Kraftpaule heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.
Het begon allemaal met een groep van tien bierdorstige vrienden die op zoek gingen naar lekker bier. Omdat de biertraditie in hun thuisland de afgelopen eeuw langzaam aan het uitsterven was, moesten de vrienden naar Beieren en Opper-Zwaben reizen om een grotere selectie bieren te proberen. De bende reisde door het land terwijl ze zich een weg baanden door een indrukwekkende verscheidenheid aan bieren. Tijdens hun reis ontdekten ze dat ze het bier van kleine, particuliere brouwerijen het lekkerst vonden. Instinctief gingen ze op zoek naar ambachtelijke brouwerijen, ook al heetten die nog niet zo. Pas toen de term vanuit de VS naar ons verspreidde, konden ze hun passie definiëren: ambachtelijk bier had hen geboeid en wilde hen niet meer loslaten. Het is alleen jammer dat de vrienden thuis in Stuttgart dit soort bier niet konden krijgen. Uit verzet richtte de bende het “First Stuttgart Craft Beer Festival” op. Er was geen voorafgaande planning, maar de geweldige reactie dwong de groep om hun woorden in daden om te zetten. Tegenwoordig heeft het kind een naam: Kraftpaule. Het biergekke bedrijf runt een bar, een winkel, organiseert het jaarlijkse bierfestival, beschikt over een taproom en brouwt een selectie lekkere bieren.
Aan het hoofd van het bierimperium staat Thorsten Schwämmle, een echt allround talent. De getrainde cameraman heeft in de loop van zijn leven veel schoenen aangetrokken en is niet alleen een enthousiast hophead, maar ook muzikant en oprichter van Kraftpaule. Onder dit label vinden evenementen plaats en nieuwsgierigen kunnen proeverijen, brouwcursussen en bierwandelingen boeken. Thorstens hart klopt voor bier, dat voel je in alles wat hij doet. Omdat het hem op een gegeven moment niet meer volstond om bier van andere brouwers te schenken, besloot hij zelf bier te gaan maken. Samen met het team van Camba Bavaria creëerde hij het eerste brouwsel en was verslaafd. Er volgden nog talloze voorbeelden en vandaag de dag bestaat het Kraftpaule-assortiment uit een hele reeks fijne ambachtelijke bieren die de passie en hart en ziel van Thorsten en zijn medewerkers weerspiegelen.