Brouwerij Mönchshof is een echte begrip in de regio Kulmbach. De flessen met de typische beugeldop staan op ieder bierrek en talloze pubs, bars en restaurants hebben hun bieren in de aanbieding. Aan de naam en de vriendelijke heren met tonsuur, groene gewaden en bierkroezen in het brouwerijlogo kun je zien dat monniken een grote rol spelen in het traditionele gezelschap.
De brouwspecialiteiten van Mönchshof dateren uit 1349: toen werd het klooster in Kulmbach gebouwd en werd de basis gelegd voor de biergeschiedenis van de stad. De abdij maakte deel uit van het eigendom van het cisterciënzerklooster Langheim en begon kort na de oprichting met brouwactiviteiten. Monniken brouwden zowel voor eigen gebruik als voor de verkoop. Alle opbrengsten werden destijds gebruikt om het klooster in stand te houden, de monniken te ondersteunen en voor goede doelen. Brouwen werd ook beschouwd als een fysieke balans in het dagelijkse gebed. Tot het begin van de 19e eeuw produceerden de monniken het beste bier en ontwikkelden ze een breed repertoire van verfijnde recepten. In 1803 werd het Mönchshof geseculariseerd en behoorde vanaf dat moment tot de staat. Bijna 50 jaar later kocht Erhard Ender het landgoed en bouwde de eerste officiële mout- en brouwerij. Het bedrijf veranderde verschillende keren van eigenaar totdat het in 1885 in het handelsregister werd ingeschreven. De brouwerij trok internationale aandacht in 1888 toen ze op de Wereldtentoonstelling in Brussel een hoge prijs kreeg voor haar bier. Er volgen nog talloze andere prijzen. Mönchshof overleefde beide wereldoorlogen zonder catastrofale schade en kon dankzij zijn successen steeds meer moderniseringen en uitbreidingen doorvoeren. Het bekende klapdeksel werd in 1998 geïntroduceerd en is sindsdien het handelsmerk van de brouwerij. Tegenwoordig is het onmogelijk om de internationale biermarkt voor te stellen zonder Mönchshof.
Ondanks de introductie van de modernste technologie vertrouwt de brouwerij nog steeds op de brouwtraditie van haar voorouders: beproefde recepten worden al generaties lang doorgegeven en de brouwers putten uit de rijke ervaring van hun voorgangers. Elke dag zet het team zich met hart en ziel in voor het produceren van de mooiste biercreaties. Van het kiezen van de beste regionale grondstoffen tot het bottelen, elke stap wordt in de brouwerij uitgevoerd. Alleen zo kan Mönchshof de uitstekende kwaliteit en voortreffelijke smaak van elk flesje bier garanderen. De iconische draaidop voegt een akoestische component toe aan het biergenot en voegt een vrolijke pop toe aan het drinkplezier. Alle bieren van Mönchshof worden gebrouwen volgens de specificaties van de Beierse Zuiverheidswet van 1516. Het assortiment bestaat uit fijne, Frankische klassiekers met karakter en ziel.
Kulmbacher Brauerei AG
Lichtenfelser Straße 9
95326 Kulmbach
Deutschland