Iedereen die ooit een voet in Beieren heeft gezet, kent het Münchense Schneider Weisse. Als oudste witbierbrouwerij in Beieren is het Weisse Brauhaus een begrip in het Duitse bierlandschap en met talrijke brouwerijen is de Schneider Weisse alomtegenwoordig in de Beierse hoofdstad en daarbuiten.
Een veelbewogen verhaal
De geschiedenis van de Schneiders is nauw verweven met de geschiedenis van witbier in Duitsland. In de zeventiende eeuw was witbier iets heel bijzonders: witbier is de drank van de adel en de hogere klassen van de samenleving. Iedereen die zichzelf respecteerde en op zijn minst de levensstandaard van de rijken en beroemdheden wilde evenaren, probeerde het veelgevraagde witbier in handen te krijgen. Zo eenvoudig was dat echter niet: tot nu toe had slechts één familie in Beieren het recht om witbier te brouwen. Dat veranderde echter met hertog Maximiliaan I, die via een erfenis het recht kreeg om witbier te brouwen. De prins hanteerde uiteraard niet zelf de stamper. Gezien de verleidelijke bedragen die met witbier verdiend konden worden, richtte hij in plaats daarvan talloze witbierbrouwerijen op. In 1872 was het succes van het ondergistende bier zo groot dat zelfs grote brouwerijen zoals het “Königlich Weisse Hofbräuhaus” dit niet overwogen. Hoewel het witbier niet langer tarwebier produceerde, was het zijn hoogtepunt tijdelijk gepasseerd. Omdat Georg I. Schneider nooit het vertrouwen in witbier van hoge gisting verloor, onderhandelde hij met het Beierse Hofbräuamt en was uiteindelijk de eerste burger die het recht kreeg witbier te brouwen. Dit markeerde het begin van het tijdperk van de familie Schneider.
Familiebanden
Toevallig stond de niet meer gebruikte brouwerij “Zum Maderbräu” in München op hetzelfde moment te koop. George I sloeg onmiddellijk toe en begon samen met zijn zoon weer witbier te brouwen. Dat was de geboorte van Schneider Weisse. Er kan alleen maar sprake zijn van geluk dat de brouwerij en haar recepten in de familie bleven toen vader en zoon in hetzelfde jaar stierven. George III Schneider nam vervolgens op 20-jarige leeftijd de brouwerij over en toonde zijn gevoeligheid. De brouwerij kreeg het zwaar te verduren door wereldoorlogen en andere tegenslagen. Alleen al door de inflatie steeg de bierprijs tot een ongelooflijk hoogtepunt van 12.700.000 mark per liter. Maar de Schneiders wisten de brouwerij en de familie door de crisis te loodsen. Vandaag zijn alle crises overwonnen en 140 jaar na de oprichting van de brouwerij in München staat de volgende telg, George VII, al in de startblokken om de brouwerij in de zesde generatie verder te laten groeien. Tegenwoordig, wanneer een biertje niet langer een heel miljoen kost, trakteren we onszelf graag op een of twee Schneider-specialiteiten. Bijzondere delicatessen zijn de TAP X Nelson Sauvin of de Aventinus Vintage !
G. Schneider & Sohn GmbH
Tal 7
80331 München
Deutschland