Brouwerijen hebben tegenwoordig vele gezichten. Ze variëren van klein tot gigantisch, zijn vaste prik bij andere brouwerijen, vind je in kelders, gedeelde keukens en oude slagerijen, worden gerund door monniken of tandartsen en richten zich op één of honderd verschillende bieren. We vinden ze allemaal fascinerend, maar hier willen we een bijzonder mooie, gemeenschappelijke vorm van brouwen bekijken.
Gemeenschappelijke brouwerijen zijn een concept dat zijn wortels heeft in de middeleeuwen. In die tijd werd bier beschouwd als basisvoedsel vanwege de slechte kwaliteit van het drinkwater, en het recht om te brouwen was een van de rechten die gepaard gingen met burgerschap en de verwerving van onroerend goed. Om het brandgevaar te verminderen en te voorkomen dat elk huishouden het hele brouwproces binnen de eigen vier muren moest uitvoeren, bouwden veel steden en gemeenten gemeenschappelijke brouwerijen. Deze centrale brouwerijen stelden de lokale burgers in staat hun bier te brouwen met behulp van een professioneel systeem. Een meesterbrouwer stond klaar om de brouwgemeenschap te adviseren en te ondersteunen of nam in sommige gevallen het proces zelfs volledig over. Het bierwort werd gekookt in de gemeenschappelijke brouwerij en vervolgens gedistribueerd. Burgers konden vervolgens in hun eigen kelders naar eigen smaak de fermentatie en rijping uitvoeren. Ook herbergiers namen deel aan dit gemeenschappelijk brouwen om aan hun vraag naar bier te voldoen. Met de komst van de industrialisatie nam deze gewoonte geleidelijk af. Gemeenschappelijke brouwerijen zijn bijna volledig vervangen door technologisch geavanceerde, moderne, grootschalige brouwerijen. De traditie is echter niet helemaal verdwenen en wordt op sommige plaatsen zelfs nieuw leven ingeblazen. Een zeer unieke interpretatie van deze eeuwenoude gewoonte bestaat in het hopproducerende stadje Spalt.
De Stadtrauerei Spalt is geen gemeenschappelijke brouwerij, maar een gemeentelijke brouwerij. Volgens eigen zeggen is het de enige in Duitsland. De inwoners van de stad brouwen hier niet hun eigen bier, maar zijn wel eigenaar van de brouwerij. Stefan Herz is verantwoordelijk voor het Spalt-bier en uiteindelijk voor de tevredenheid van de bierkenners van Spalt. De gecertificeerde meesterbrouwer heeft vakkundig een kernassortiment van 21 authentieke bieren gecreëerd en hanteert dagelijks de roerstaaf namens zijn stad. Als het op grondstoffen aankomt, staat hij aan de bron: Spalt is niet alleen een van 's werelds beroemdste hopteeltgebieden, de stad beschikt ook over het zuiverste bronwater en het graan voor de mout komt uit de regio. Om de smaak te verdiepen en de voordelen van de locatie te maximaliseren, wordt voor dit uitstekende Spalt-bier twee keer zoveel hop gebruikt als normaal. Op een ambachtelijke en zorgvuldige manier werken Stefan en zijn team alle subtiele smaakfacetten uit en halen ze de meest delicate bitterheid uit het groene goud – een Frankisch gedicht dat de Spalters graag met hun gasten en ons delen!