Frankenland is al eeuwenlang een oase voor bierliefhebbers. De regio met de hoogste dichtheid aan brouwerijen ter wereld heeft een ruim aanbod aan verschillende biersoorten die goed bij de lokale keuken passen. Hoewel bier erg belangrijk is in Bamberg en omgeving, is het aantal brouwerijen in het verleden gestaag afgenomen. Een tijdlang waren er, afgezien van een tiental gevestigde brouwerijen, nauwelijks brouwerijen en zeker geen nieuwe. Met de komst van de ambachtelijke bierbeweging veranderde deze trend en bloeide de Frankische bierscene opnieuw. Deze gelukkige ontwikkeling zet zich tot op de dag van vandaag voort en maakt het Frankische bierlandschap tot een paradijs voor liefhebbers van gerstesap. Er is geen andere plek ter wereld waar traditionele brouwkunst en de modernste technologie zo harmonieus naast elkaar bestaan als hier. Tobias Spiegel is iemand die brouwtraditie combineert met hedendaagse ideeën.
De Strullendorfer werkte in de bouw bij een lokaal bedrijf dat brouwerijen uitrust met de benodigde technologie voor het brouwen. Tijdens dit werk had Tobias vrijwel dagelijks contact met brouwers en verwierf hij veel theoretische kennis over het brouwproces en het onderwerp bier. Na meer dan 10 jaar in de bierwereld was droge theorie niet langer genoeg voor hem. Vervolgens begon hij zijn eerste poging tot brouwen in zijn eigen vier muren, uitgerust met rudimentaire apparatuur en een heleboel goede ideeën in zijn hoofd. Dat was in 2019. Na de eerste succesvolle brouwsels breidde Tobias zijn systeem steeds verder uit en verliet uiteindelijk in 2022 de garage. Om zijn output te vergroten en de resultaten voorspelbaarder en van stabielere kwaliteit te maken, huurde hij ruimte van Jörg van Brauhaus Binkert . Tobias brouwt nu op grotere schaal in een fabriek die eigendom is van zijn voormalige werkgever en voorziet met zijn Spiegel Bräu niet langer alleen zijn dierbaren van zijn smakelijke brouwsels.
Met zijn assortiment nuchtere brouwsels wil Tobias graag bijdragen aan de bierdiversiteit van Franken. Als jonge brouwer en carrièrewisselaar wil hij een frisse wind in de zaak brengen en zijn vaderland verrijken met heerlijke bieren. Tot op de dag van vandaag worden alle recepten ontwikkeld in zijn garagebrouwerij. Pas als Tobias 100% tevreden is, past hij de hoeveelheden aan het professionele brouwsysteem aan en brouwt hij vervolgens in eigen huis bij Binkert. Tobias hecht in alles wat hij doet veel waarde aan duurzaamheid en regionaliteit. De grondstoffen komen uit de regio en de brouwerij wordt verwarmd met houtpellets. De Spiegelbräu is een innovatieve brouwerij die moderne ideeën combineert met traditionele brouwkunst.
Vind hier een selectie van Tobias brouwstukken!
Spiegel Bräu
Zur Silbergrube 3
96129 Strullendorf
Deutschland