Een gebeurtenis van maar liefst 13.000 jaar geleden legde de basis voor een bijzondere brouwerij: de Laacher See-vulkaan in de Eifel barstte in een gewelddadige uitbarsting uit en gaf met een enorme natuurkracht vorm aan het landschap. Het enige overblijfsel uit deze tijd is de bierkelder van de brouwerij, die zich 30 meter onder de grond bevindt. 153 treden leiden naar de laagste opslag- en fermentatiekelder ter wereld.
Dankzij hun grote verbondenheid met de natuur was het brouwerijteam in 2011 een van de eersten die hun productie volledig omschakelden naar duurzaam en ecologisch brouwen. Een uitgebreide modernisering van de brouwerijfaciliteiten en een verbouwing en nieuwbouw van het pand katapulteerden de brouwerij in 2012 naar het heden en vormen een belangrijke stap in de richting van klimaatneutraliteit. Andere maatregelen om het milieu te beschermen en te behouden zijn onder meer het gebruik van regionale grondstoffen, het verminderen van het materiaalverbruik, het vermijden van glasbreuk en het besparen van energie door soepele processen zoals het bottelen. Al deze factoren besparen energie. De laatste stap richting een 100% klimaatneutrale bierproductie was de overstap van ingrediënten uit de conventionele landbouw naar biologische producten. Energie-efficiëntie en emissiereductie staan nog steeds op de agenda en worden dag na dag nagestreefd door het gebruik van de nieuwste brouwtechnologie en energiesystemen. Omdat de CO2-uitstoot echter niet volledig kan worden voorkomen, compenseert de brouwerij deze rechtstreeks, bijvoorbeeld door internationale klimaatbeschermingsprojecten te ondersteunen.
Vanaf de Romeinse tijd tot de 19e eeuw werd vulkanisch gesteente gewonnen in Mendig, de thuisbasis van de Vulkan-brouwerij, om molenstenen te maken. De inwoners van de regio profiteerden van de ontstane steengroeven: dankzij een gunstige combinatie van lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid zijn de aarden kelders ideaal voor fermentatie en opslag. De basaltkamers trokken de stad Mendig veel aandacht en maakten haar ook bekend onder brouwers. Er waren ooit 28 brouwerijen rond de kraters, maar vandaag is alleen de Vulkan-brouwerij nog actief. Dankzij de hoge kwaliteitsnormen en de uiterste zorg op het gebied van het brouwambacht en de selectie van regionale grondstoffen uit de Vulkaaneifel heeft de brouwerij tot op de dag van vandaag kunnen overleven. Alle bieren zijn ongefilterd en van de beste biologische kwaliteit: een natuurlijke smaakbeleving van een bijzonder soort. Brouwerij Vulkan heeft in de Eifel al talloze prijzen gewonnen met haar voortreffelijke bieren. In 2020 won de Bourbon Barrel Doppelbock bijvoorbeeld de categorie ‘Beste Bier van Duitsland’ tijdens de World Beer Awards. Haar passie voor lekker bier en toewijding aan natuurbehoud zijn de drijvende krachten achter haar dagelijkse werk in de brouwerij. Het team heeft als geen andere Duitse brouwerij de evenwichtsoefening tussen stabiliteit en verandering weten te beheersen.
Vulkan Brauerei GmbH & Co KG
Laacher-See-Str. 2
56743 Mendig
Deutschland