In de bierscene is Weihenstephan een van de bekendste plaatsen in Duitsland en wordt beschouwd als de bakermat van het Duitse brouwen. Volgens eigen informatie is de Beierse staatsbrouwerij Weihenstephan de oudste brouwerij ter wereld.
Het begon allemaal in 725, toen Corbinian, nu heilig, met twaalf van zijn metgezellen een benedictijnenklooster stichtte. Voor hun project kozen ze de Nährberg boven Freising. Korte tijd later bleek de keuze voor deze locatie zeer slim: niet alleen leverde de regio het beste graan voor de brouwerij van het klooster, er kon ook hop in de buurt worden gekocht. Een hoptuin niet ver van de Nährberg voorzag de monniken van regionaal groen goud. De kloosterbrouwerij werd officieel geopend in 1040, toen abt Arnold het officiële recht kreeg om bier te brouwen en te schenken van de stad Freising. We gaan ervan uit dat het brouwen al lang daarvoor plaatsvond, maar deze datum markeerde het moment waarop het bier verkocht mocht worden. Er brak een turbulente tijd aan: branden, oorlogen, hongersnoden en epidemieën woedden door de landen en resulteerden in herhaalde vernietiging en wederopbouw. De secularisatie volgde in de 19e eeuw en luidde het einde van het klooster in, maar zelfs deze drastische maatregel kon de brouwerij niet op de knieën krijgen. Het werd staatseigendom en bleef onder dit beheer opereren. Al iets meer dan 100 jaar heeft de brouwerij haar huidige naam, die synoniem staat voor uitstekend bier over de hele wereld.
Tegenwoordig staat Weihenstephan niet alleen bekend om zijn goede bier, maar ook om zijn goede school: jonge mannen en vrouwen van over de hele wereld komen naar Freising om het ambacht van het brouwen te leren. Centraal staan in dit levendige educatieve centrum heeft zeker een positieve impact op de brouwerij. Terwijl het ambacht berust op duizenden jaren ervaring, is het brouwsysteem state-of-the-art, vormen hop en mout van boeren uit de directe omgeving een solide basis en worden de eigen brouwerijen opgeslagen in de kelder van de brouwerij. zowel bij de Technische Universiteit als bij de Technische Universiteit zorgen gistsoorten en de niet aflatende stroom leergierige stagiaires voor een frisse wind in de brouwerij. Naast het produceren van uitstekend bier, zet de brouwerij zich ook in voor de bescherming van het milieu. Duurzaamheid, CO2-neutraliteit, state-of-the-art technologie en regionaliteit zijn zaken die dag in dag uit met passie en plichtsbesef worden nagestreefd. Het bier dat op deze bewonderenswaardige manier wordt geproduceerd, is traditioneel en smakelijk. Een van de passies van de brouwerij zijn sterke witbieren, maar dankzij intensief onderzoek beschikt het team ook over een uitstekende kennis van alcoholvrije brouwsels.
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Alte Akademie 2
85354 Freising
Deutschland