De moeder van alle tripels - zo heet het wereldberoemde Trappistentripelbier van de Trappistenbrouwerij Westmalle in België. Slechts enkele brouwerijen mogen het trappistenzegel dragen; het is een bijzonder kwaliteitskenmerk en laat zien dat het bier vandaag de dag nog steeds door monniken wordt gebrouwen.
De Abdij van Westmalle werd in 1794 gesticht door cisterciënzer monniken. Naast hun contemplatieve werk met God wijdden zij zich aan het ambacht van het kaasmaken en bierbrouwen. Het ambachtelijke werk was oorspronkelijk bedoeld als balans tussen gebed en contemplatie en is dat nog steeds. Daarnaast levert de kaas en het bier het broodnodige geld op, dat wordt gebruikt voor goede doelen en sociale projecten in de omgeving van de abdij. Oorspronkelijk brouwden de monniken uit Westmalle het goede bier uitsluitend voor eigen gebruik. Op 10 december 1836 serveerden de monniken hun broers voor de lunch hun eerste zelfgebrouwen bier. Omdat ze hun zelfgemaakte lekkernij niet uit liefdadigheid voor zichzelf wilden houden, begonnen ze het bier uiteindelijk af en toe aan de kloosterpoort te verkopen. Hun zelfgebrouwen product wekte enthousiasme en de monniken werden gedwongen de brouwerij uit te breiden en commercieel te brouwen.
Om een bier trappistenbier te mogen noemen, moet het door monniken worden gebrouwen en moet een deel van de opbrengst van de verkoop van het bier ten goede komen aan het volk. De monniken oefenen hun ambacht met de grootste zorg uit. Zo melken de mannen de melk voor hun kaas nog steeds zelf.
Net zo vredig en meditatief als je je het leven in een klooster voorstelt, kun je je ook de productie van bieren in de kloosterbrouwerij voorstellen. Trappist Triple en Dubble zijn geen bieren die je zomaar uit je mouw schudt; Nadat het bier is gebrouwen, worden er opnieuw suiker en gist toegevoegd, zodat het een tweede keer kan gisten op de fles. Maar dat is nog niet alles, na deze stap wordt het bier in de kelder opgeslagen en daar een tijdje laten rijpen. Pas dan is de creatie voltooid en zijn de monniken tevreden met hun werk. Het eindresultaat spreekt voor zich: zware fruittonen combineren met een diepe bitterheid, aangename alcoholtonen onderstrepen het aromaspel - een ware traktatie voor bierkenners en degenen die er één willen worden.
Een smaakervaring die je moet proberen!
Brouwerij der Trappisten van Westmalle
Antwerpsesteenweg 496
B-2390 Westmalle
Belgien