De grote finale van het Duitse Biersommelierkampioenschap vindt voor de vierde keer plaats op 13 november 2018. Onze gewaardeerde biermaker van de Bierothek® Stuttgart - Marco Liebig zal er ook zijn. Op deze dag kan de 44-jarige de andere vijf concurrenten laten zien wat hij kan.
Het Duitse Biersommelierkampioenschap bestaat uit twee voorrondes en een finaleronde, georganiseerd door de DOEMENS Academie. In de eerste voorronde moeten verschillende bierstijlen en typische biersmaken worden herkend. Iedereen die hier heeft uitgeblonken en de top tien heeft gehaald, gaat door naar de tweede ronde. Hier moet een bierpresentatie gehouden worden voor een jury, die uiteindelijk de beste zes deelnemers selecteert als finalisten van de competitie. Bovendien kunnen de beste 15 deelnemers zich verheugen op kwalificatie voor deelname aan de Wereldkampioenschappen Biersommelier 2019 in Rimini. In de finale op 13 november 2018 moet elke finalist een presentatie geven over een speciaal geselecteerd bier voor een groot publiek en de deskundige jury in de BrauBeviale in Neurenberg. Wie het meest overtuigend is, wint en mag zich de Duitse Biersommelierkampioen noemen!
Bierothek® Magazine : Hallo Marco. Laten we beginnen door iets over uzelf te praten. Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
Marco : Hallo allemaal. Ik kom oorspronkelijk uit het prachtige Oost-Friesland - meer bepaald uit Emden.
Bierothek® Magazine : Waarom vindt u het onderwerp bier zo fascinerend?
Marco : Er is een enorm grote verscheidenheid aan hop, mouten en gisten die op wonderbaarlijke wijze zoveel bierstijlen oproepen dat het voor mij altijd een groot genoegen is.
Bierothek® Magazine : Wanneer heb je eigenlijk je liefde en affiniteit voor bier ontdekt?
Marco : Het was de verhuizing naar Frankenland na bijna 2/3 van mijn leven in het noorden. Mijn eerste ervaring met het drankkoelrek was ronduit episch! Zo’n enorm koelrek met zoveel bieren, die ook nog eens totaal verschillend waren, maakte mij sprakeloos.
Bierothek® Magazine : Laten we het hebben over het Duitse Biersommelierskampioenschap waaraan u deelneemt. Hoe heb je je voorbereid op de voorronde van het kampioenschap en hoe expliciet op de finale?
Marco : Ik ben eigenlijk drie maanden van tevoren bijna elke week begonnen met het organiseren van proeverijen met vrienden. Ik was heel streng en gebruikte slechts één stijl per proeverij. Er waren altijd verschillende brouwerijen die we proefden. We zijn begonnen met Pilsener, daarna kwamen de bieren Helles, Export, Kölsch, Kristallweizen, Münchner Dunkel, Helle Bock en Belgian Blonde. Ik ben nog bezig met de voorbereidingen voor de finale.
Bierothek® Magazine : De voorronde van het Duitse kampioenschap vond plaats op 13 oktober 2018 - inclusief jou en meer dan 40 andere deelnemers. Was je verrast toen je dit jaar tot de 6 beste Duitse biersommeliers behoorde en nu op 13 november met je vijf tegenstanders voor de titel mag strijden?
Marco : Ik was zo verrast! Ik ben tenslotte in juni dit jaar net geslaagd voor mijn examen biersommelier.
Bierothek® Magazine : Wilt u onze lezers tot slot nog een tip geven over hoe u bijzondere aroma's en geuren in bier kunt leren herkennen?
Marco : Eigenlijk is het zwaar trainen. Niet alleen bier wordt regelmatig geproefd. Ook is het zo dat ik bijvoorbeeld bewuster voedsel eet. Ik probeer altijd de kenmerken van het eten vast te leggen. Dit omvat kleur, consistentie, geur en smaak. Ik koop regelmatig verschillende soorten fruit en proef ze op regelmatige tijdstippen gedurende de dag. Ik heb kruiden waar ik regelmatig aan “ruik”. Omdat de smaakpapillen zich ongeveer elke 7-9 dagen vernieuwen, is het belangrijk om een “smaak- en geurherinnering” te creëren.
Bierothek® Magazine : Bedankt dat u de tijd voor ons heeft genomen. Wij wensen u veel succes op de laatste dag van de Duitse biersommelierkampioenschappen en feliciteren u met het grote succes dat u tot nu toe heeft behaald.