Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
De zwarte bes is een voortreffelijke variant van zijn rode neef en groeit in heel Europa en Euraziatische regio's. De middernachtzwarte vruchten groeien in pluimen met verschillende bessen en worden midden in de zomer geoogst. Gebaseerd op de Franse naam wordt de zwarte bes ook wel cassis genoemd. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van verwerking: van de vitaminerijke bessen kun je uitstekende nectar of sap maken, maar je kunt er ook jam of gelei van maken. Ook een taartje met cassis, vanillecrème en meringue topping is heerlijk.
Ook de Belgische brouwerij Lindemans geldt zichzelf als liefhebber van zwarte bessen en doet er waar ze goed in is. Hun Lindemans Cassis is een fijne wijn gemaakt van lambiekbier en met de hand geplukte zwarte bessen. De fijne lambiek rijpt minimaal een jaar voordat hij wordt getrouwd met een cassisfiltraat. Door het sprankelende kooldioxide en zijn elegante, lichtvoetige gestalte wordt de creatie vaak vergeleken met fijne mousserende wijn.
Het paarse fruitbier vormt een dichtporige kroon van roze schuim en komt vooral goed tot zijn recht als het in een slanke champagnefluit wordt geserveerd. De zwarte bes is de ster van dit brouwsel en domineert de kleur, geur en smaak. Dankzij het vederlichte alcoholgehalte van 3,5% is cassis een populair aperitief.
Water, gerstemout , tarwe , suiker, bessensap, hop en gist