Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Hoewel brouwerij Smögenbryggar’n zijn Svarta Malin omschrijft als een klassieke stout en het brouwsel er op het eerste gezicht zeker zo uitziet, zouden we deze naam niet per se voor dit bier gebruiken. Onze terughoudendheid kan echter niet worden toegeschreven aan het uiterlijk of de smaak; het is de lijst met ingrediënten die vragen oproept. Naast de verschillende mouten en East Kent Goldings- en Northern Brewer-hop staat er ook zeezout op, maar dat is niet zo ongebruikelijk gezien traditionele bierstijlen als Gose. Bijzonder onconventioneel zijn echter de mosselschelpen, die ook genoemd worden.
Gelukkig kan dit mysterie vrij eenvoudig worden opgelost. De mosselen worden niet gebruikt vanwege hun textuur of smaak, maar om de pH van het water te veranderen. De Smögenbryggar’n brouwt met oppervlaktebronwater dat door graniet stroomt en ongewoon zacht is. Om dit water te kunnen gebruiken voor het brouwen moet vooraf de pH-waarde aangepast worden en hier worden de mosselen gebruikt.
Ondanks de mosselschelpen die het bevat, brengt Svarta Malin een traditioneel stevig aroma op tafel: sterke geroosterde aroma’s, fijne pure chocolade, vers gezette koffie, milde hints van zoethout en een vleugje zeezout. Wij bewonderen het slimme gebruik van schelpen en zijn blij als dit bier nog meer bewustzijn creëert over de zee en haar waardevolle hulpbronnen die het waard zijn om beschermd te worden.
Water, gerstemout , hop, algen, gist ( kan sporen van weekdieren bevatten)