De Michaelsberg van Bamberg is een echt stukje stadsgeschiedenis: op de berg die boven de stad uittorent staat de schitterende Sint-Michielskerk met een kloostercomplex en een rijke historie. In de omliggende tuinen groeien nog steeds talloze fruitbomen en onlangs is de voormalige wijn- en hopteelt nieuw leven ingeblazen. Traditioneel werden door de monniken van het klooster bier en wijn gemaakt van de vruchten van de Michaelsberg. Tegenwoordig zetten echte Bambergers deze traditie voort: samen met de organisatie Stiftsgarten is de eerbiedwaardige brouwerij Schlenkerla een project gestart.
In 2009 hielp de Stichting Burgerziekenhuis Bamberg de kloostertuin een renaissance te bezorgen. De historische wijngaard van het klooster werd herbeplant en ook de hopteelt werd hervat. Producten gemaakt van druiven en fruit uit Michaelsberg worden al enkele jaren geproduceerd en verkocht onder het merk Bamberger Stiftsgarten. Nu is er in samenwerking met Heller-Bräu ook een bier uit de Stiftsgarten. De gelijknamige drank wordt gebrouwen volgens een oud recept van de voormalige brouwerij Michaelsberg. De hop hiervoor is afkomstig uit zowel Spalt als de Bamberg hoptuin. Hop werd ooit verbouwd op de zonnige hellingen van de kathedraalstad, maar vandaag doen toegewijde Bambergers deze traditie nieuw leven inblazen.
Stiftsgartenbier is een volle, ongefilterde drank met een alcoholpercentage van 5,7% en een doordrinkbaar, aangenaam bitter karakter.
Water, gerstemout , hop, gist