Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Kerwa, Kirmes, Kirwa of Kirta - Er zijn talloze informele synoniemen voor het woord Kirchweih. Hoe je het ook noemt, voor velen is het jaarlijkse festival het hoogtepunt van de evenementenkalender. Schietgalerijen, attracties, braadworsten en loterijhokjes zijn een must in elke Kerwa.Als er ook nog een biertent is, is alles goed met de wereld. Zo is het tenminste in Beieren. Hier kijken mensen zo uit naar de kermis dat ze er een speciaalbier aan wijden. Je moet de festivals vieren als ze vallen en de festivalbieren brouwen als ze nodig zijn, toch?
In ieder geval wijdt de privébrouwerij Ayinger een speciaal festivalbier aan de Ayinger Kirta, waar de inwoners van Ayinger elke zomer enorm naar uitkijken. Ieder jaar in oktober is het zover: de Kirta vindt plaats en ook de Kirtabier begint. Het natuurlijk troebele seizoensbier wordt gebrouwen volgens een two-mash-proces en bevat drie verschillende, aromatische mouten. Het moutige wonder heeft een alcoholgehalte van 5,8% en maakt niet alleen indruk door zijn krachtige kleur!
Het Kirta-bier vloeit in de kleur van kastanjebruine oktoberbladeren het glas in en vormt een statige, witte schuimkraag. Uit het luchtige schuim stijgt een herfstachtige potpourri op, ruikend naar rijpe appels, knapperige noten en zachte karamel. In de mond is er een palet van prachtige mouttonen. De afdronk is delicaat bitter en rondt het aromaspel vakkundig af.
Een feest, dit bier!
Water, gerstemout , hop, gist