De Winterbock van privébrouwerij Ayinger is een seizoensspecialiteit die alleen tussen november en januari verkrijgbaar is. De donkere Doppelbock wordt gebrouwen volgens een speciaal driemaischproces en maakt indruk met een aroma-intensieve variëteit van zeven verschillende moutsoorten. Nadat het brouwproces is voltooid, wordt de winterbok nog 16 weken bewaard. Gedurende deze tijd ontwikkelt het bier zijn volle aroma en ontwikkelt het zijn ronde, complexe karakter.
In tegenstelling tot veel winterbockbiercreaties is die van Ayinger niet overdreven zoet: in plaats van zware zoetigheid levert de winterbock een scala aan sterk gebrande aroma’s die doen denken aan vers gebrande koffiebonen en espresso. Met een alcoholpercentage van 6,7% behoort de Winterbock tot de mildere bockbieren en is daardoor drinkbaar.
Het bier presenteert zich in het glas met een diepbruine kastanjetint en is versierd met een kroon van hazelnootbruin schuim. Een sterke, moutige geur stijgt naar de neus en verleidt je tot het nemen van de eerste slok. Dit onthult een volle body met een romig mondgevoel. De mout zet duidelijk de toon en streelt de tong met tonen van vers gezette mokka, gebrande koffiebonen, cacao en chocolade. Een vleugje pittige gist en een vleugje ovenverse broodkorst ronden het aromaspel vakkundig af.
Ayinger’s Winterbock heeft een moutige variëteit aan heerlijke geroosterde smaken en is kruidig, fluweelzacht en heerlijk vol van smaak - perfect voor het koude seizoen!
Water, gerstemout , hop, gist