Er schuilt een ware sensatie achter dit bier: meesterbrouwer Hertl bladerde door de fotoalbums van zijn familie en deed veel genealogisch onderzoek om uiteindelijk op de allereerste brouwende Hertl uit te komen.
Brouwer Herttel woonde in het middeleeuwse Neurenberg en oefende ijverig zijn vak uit. Hoe weten we dit? David Hertl spoorde zijn vermeende voorvader op in Mendels huisboek. Dit document bestaat uit verschillende delen en bevat alle leden van het Huis van Twaalf Broeders in woord en beeld. Je ziet de voorvader van de huidige Hertels brouwen aan de ketel, roeren met de pureeschepper en een fijn brouwsel koken. Er is geen genetisch bewijs dat de Neurenbergse Herttel daadwerkelijk familie is van David, maar de gelijkenis in uiterlijk en passie voor bier kan niet worden ontkend. Daarom noemde meesterbrouwer Hertl Herttel al snel zijn betover-overovergrootvader en droeg hij een biertje aan hem op, zoals hij dat doet met al zijn familieleden.
Ur-Great-Great-Ur-Ut-Opa is een broodbier dat in samenwerking met natuurbakkerij Oppel tot stand is gekomen en wordt gebrouwen met heel veel moutbrood. Deze oude bierstijl was in de vergetelheid geraakt en beleeft nu een kleine revival. Ook het brood dat anders de bak in zou gaan, wordt nieuw leven ingeblazen.
Water, gerstemout , hop, gist