Märzen is een bierstijl die oorspronkelijk een seizoensbier was en vernoemd is naar de maand waarin het gebrouwen werd. Vóór de komst van elektrische koeling was brouwen vaak slechts mogelijk tot eind maart, omdat het daarna te warm werd. Bier heeft een koele omgeving nodig om te rijpen, wat op veel plaatsen niet beschikbaar was of alleen beschikbaar was als je over een bijzonder diepe bewaarkelder beschikte. Om ook in de zomer gerst te kunnen serveren, werd aan het einde van het brouwseizoen in de lente een bijzonder sterk, moutig en sterker bier gebrouwen: Märzen. Door het hoge alcoholpercentage en de oorspronkelijke dichtheid kon dit bier lang bewaard worden en smaakte het zelfs maanden later nog vers.
Tegenwoordig is het brouwen van Märzen niet meer nodig, maar veel brouwerijen doen het nog steeds vanwege de volle smaak. Ze zijn niet langer gebonden aan tijd, waardoor sommige brouwerijen het hele jaar door Märzen aanbieden. Hösl Bräu is er bijvoorbeeld een van.
Brouwerij Mitterteich biedt een selectie van eenvoudige, ambachtelijke bieren, waaronder een verfijnde Märzen. Hun versie heeft een alcoholpercentage van 5,6% en een moutige neus. Ook in de smaak domineert het graan: zachte, robuuste mout ontmoet romige honing en een heerlijke kruidigheid. De hop zorgt voor subtiele tonen van vers gemaaid gras, boskruiden en delicate citrustonen.
Brouwwater, gerstemout , hop