Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Tonka is een echt allroundtalent: het donkere, zware hout is een gewild materiaal voor meubels en vloeren en bovendien zijn de vruchten van de boom veelzijdig te gebruiken. De tonkaboon wordt in gedroogde vorm gebruikt voor desserts en gebak, door hem met een fijne rasp fijn te hakken en te mengen. Je kunt er echter ook een olie van maken, verwerken tot parfum of gebruiken om sterke drank op smaak te brengen. De vrucht uit Zuid-Amerika lijkt qua geur en smaak op vanille en biedt naast de kruidige zoetheid een delicate bitterheid.
Dankzij het elegante aroma hebben brouwers de laatste jaren ook een voorliefde voor tonkabonen ontwikkeld. De vrucht wordt vooral gebruikt in ambachtelijk bier en wordt gecombineerd met een verscheidenheid aan mouten en hop.
Brouwerij Kuehn Kunz Rosen uit Mainz combineert in zijn Tonka Stout de exotische vanillenoot van de boon met een drietal handgeplukte granen: Pilsner, München en karamelmout toveren een heerlijke volheid in het bier en geven het een sterk geroosterd aroma. Fijne tonale tonen komen tussen in de donkere symfonie en vullen het boeket van pure chocolade, peperkoek, korrelig graan en toffee aan met elegante hints van vanille. Een geslaagd samenspel van geroosterde bitterheid en volle zoetheid omhult het gehemelte en maakt Festland tot een sfeervol genot voor bijzondere momenten.
Water, gerstemout (Pilsner, München), gebrande mout, hop (Motueka), tonkaboon, gist