Ambachtelijk bier en koffie zijn twee gebieden die zich de afgelopen jaren parallel hebben ontwikkeld en gespecialiseerd. Shelly-industriebier en zure filterkoffie hebben te maken gehad met een verfijnde concurrentie: handgebrouwen specialiteiten gemaakt van verschillende hop- en moutsoorten hebben de markt veroverd en ook de keuze aan koffiesoorten, branders en bereidingsmethoden is toegenomen.
We trekken deze parallel tussen de twee zeer verschillende dranken, omdat steeds meer ambachtelijke brouwers over de hele wereld de smaak voor koffie te pakken krijgen. Samenwerkingen tussen koffiebranders en brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, waardoor we creaties krijgen die het beste van twee werelden combineren.
Eén van deze veelomvattende creaties is Baltic Barista, een koffieportier uit de samenwerking tussen de Berlijnse brouwerij BRLO en The Barn, een branderij in de hoofdstad die gespecialiseerd is in koffiebonen uit duurzame teelt en eerlijke handel. Voor hun gezamenlijke brouwsel koos het duo de Ethiopische bonensoort Chelbesa: deze geroosterde espresso tovert hints van chocolade, bosbessen en oranjebloesem in het bier en harmonieert uitstekend met het moutige brouwsel. De koffie loopt als een mahoniebruine draad door de gehele bierbeleving en komt terug in kleur, geur en smaak. Het sterk geroosterde karakter en het aroma van vers gezette mokka worden begeleid door tonen van delicaat smeltende karamel, exotische vanille, een vleugje sinaasappelchocolade en een subtiele bitterheid.
Water, gerstemout , koffie, hop, gist