Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Naast gehopte India Pale Ales in enkele, dubbele en zelfs drievoudige versies raakt de eenvoudige Pale Ale soms een beetje de weg kwijt. Zonde, want het kleine broertje van IPA doet daar absoluut niet voor onder. Pale Ale komt uit het 18e-eeuwse Engeland en wordt traditioneel gebrouwen met lichte mout. Destijds werd het grootste deel van de mout gedroogd boven beukenhoutrook, waardoor er nauwelijks light bieren op de markt waren. Om meer gouden tinten te verkrijgen, werd het graan destijds voor het eerst over cokes geëest: dit materiaal verbrandde met minder rook en liet geen al te rokerige smaak in het graan achter. Tegenwoordig is er dankzij de technologie een hele reeks mogelijkheden om graan voorzichtig tot mout te verwerken en heeft pale ale zich op de biermarkt gevestigd.
Een smakelijke versie van de klassieker komt van de Superfriends. Haar interpretatie heet [P]Ale en is al aan de tweede editie toe. Voor een zachte basis gebruiken de brouwers gerst-, haver- en tarwemout en combineren deze in de Cryo-versie met de hopsoorten Idaho 7 en Talus. Om het hoparoma te verdiepen werd het bier ook koud gehopt. Het eindresultaat is een citrusfris bier met zoete tonen van rijp steenfruit en kruidige hints van dennen.
Water, gerstemout , tarwemout , havermout , hop, gist