Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Nadat decennialang slechts een handvol granen werd gebruikt voor bakken en koken, hebben oude, lang vergeten varianten de afgelopen jaren een kleine renaissance doorgemaakt. Steeds meer bakkerijen waarderen alternatieve granen zoals eenkoren, gierst of emmer vanwege hun hoge voedingswaarde en soms bijzondere smaak. Een ander voordeel van deze graansoorten is dat ze weinig veeleisend zijn als het om de teelt gaat: de meeste van deze planten gedijen op arme grond en hebben niet veel verzorging of kunstmest nodig. Een bepaalde variatie aan granen in de voeding is gezond en zorgt voor variatie op het bord. Het zal echter zeker nog een tijdje duren voordat deze bijzondere granen tarwe, rogge en spelt inhalen.
Wat dacht je ondertussen van een lekker biertje gebrouwen met het eeuwenoude graan Emmer?
De brouwers van brouwerij Flügge in Frankfurt hebben verstand van bijzondere bieren en ingrediënten: fruit, Noorse Kveik-gist en melkzuurbacteriën zijn terug te vinden in een hele reeks van hun creaties. Voor hun Saison Yann namen de twee wilde brouwers het eeuwenoude graan Emmer en transformeerden dit met regionale mout uit de regio Frankfurt tot een smakelijke bierspecialiteit. Yann scoort met een harmonie van licht graan, delicaat gebrande mout, ovenverse koekjes, kruidige gist, geurig hooi en een vleugje zonovergoten citroen.
Water, gerstemout , emmer , hop, gist