Kellerbier heeft in Franken verschillende namen: het wordt gewoonlijk Kellerbier genoemd, maar in sommige regio’s wordt het ook Zoigl of Zwickl genoemd. Het bijzondere aan deze bierstijl is de frisheid. Traditioneel werd het brouwsel onmiddellijk na de tweede gisting geserveerd in de taverne van de brouwerij. Omdat het ongesponnen is, bevat het minder koolzuur dan andere bieren. Er vindt ook geen filtratie plaats, waardoor het bier meestal zwevende stoffen bevat, waardoor het een natuurlijke troebelheid krijgt. Dankzij het robuuste, drinkbare karakter past Zwickl uitstekend bij hartige snacks, zondagse braadstukken en alle hartige gerechten die in Frankische bierkelders worden geserveerd.
Een ideale begeleider van Braadworst, Obatzda, worst met muziek en Leberkäs is bijvoorbeeld de Zwickl van Veldensteiner. Haar versie is zeer klassiek en vloeit in een ongefilterde, natuurlijk troebele ambertoon in het glas. Een statige kroon van sneeuwwit schuim siert het bier en verspreidt een verleidelijke geur van lichte granen en toffee. Een romige, karamelzoete aanzet opent het biergenot en prikkelt de smaakpapillen met gouden mout, ovenvers brood en kruiden. De hop blijft tot in de afdronk discreet op de achtergrond en zorgt naast de kruidige tonen slechts voor een subtiele bitterheid.
Lekker, nuchter en heerlijk!
Water, gerstemout , gist, hop, hopextracten