Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Regionaliteit is het stokpaardje van Kemker Kultuur uit Alverskirchen, vlakbij Münster. De brouwerij streeft het thema niet alleen na met behulp van regionale grondstoffen, maar heeft er haar concept van gemaakt om de lokale specialiteiten van de afgelopen eeuwen nieuw leven in te blazen. In de loop van de renaissance van oude, lang vergeten bierstijlen moesten echter ook oude, lang vergeten ingrediënten worden opgespoord. Om historische recepten zo dicht mogelijk te benaderen, gingen Jan en zijn team op zoek naar traditionele granen uit de regio. Ze bereikten al snel hun grenzen en ontdekten tot hun spijt dat er geen boeren waren die oude rassen verbouwden.
Maar Jan zou Jan niet zijn als hij het nu had opgegeven. In plaats van de handdoek in de ring te gooien, zocht hij bondgenoten: samen met de plaatselijke landbouwkamer en bevriende boeren van de biologische boerderij Frecklinghof zette hij een project op om de bijna uitgestorven zwarte pauwgerst te verbouwen. Dit historische graan is minder productief dan moderne variëteiten en is daarom in de vergetelheid geraakt. De brouwerij blies het ras nieuw leven in voor haar bieren, al kostte het enkele pogingen om tot een goede oogst te komen.
Met de vruchten van hun harde werk brouwden de brouwers onder meer Aenne, een Belgisch geïnspireerde saison die smaakt naar biscuitgebak, munt en ijsthee met vers geperste citroen.
Water, gerstemout , hop, gist