Omdat brouwers multitalenten zijn en op zoek naar inspiratie in alle vier de richtingen zoeken, kan het gebeuren dat het assortiment van een brouwerij plotseling artikelen bevat die geen bier zijn. Traditioneel bestaat er een hele reeks dranken die op dezelfde manier als bier worden gebrouwen of gefermenteerd. Sommige brouwers kunnen het gewoon niet laten en beproeven hun geluk met deze brouwstukken die geen hop of mout bevatten.
Jan Kemker experimenteert uiteraard graag en maakt deze eigenschap in zijn werk als brouwer ten volle waar: hij maakt onconventionele bieren die gebaseerd zijn op het bierverleden van zijn thuisland, gebruikt bij voorkeur ongebruikelijke grondstoffen zoals kruiden, bloemen of fruit en heeft een Passie voor vatrijping. Het brein achter Kemker Kultuur gebruikt al deze vrijheden nu voor hun cider. Met appels van regionale boeren creëert hij vakkundig zijn Appelwien, een zogenaamde boerderijcider, die spontaan wordt gefermenteerd met behulp van de wilde gisten op de appelschillen en de natuurlijke culturen in wijnvaten. Voordat de cider in de champagnefles gaat, wordt hij eerst afgevuld in oude rode wijnvaten en rijpt daar een tijdje.
Pittig, appelachtig en smakelijk – een zeer succesvol experiment!