Soms zitten we op de bank, genietend van een flesje van ons favoriete bier, en halen we herinneringen op. We denken aan zorgeloze zomervakanties, wilde tienerjaren en wilde kamerfeestjes uit onze studententijd.
De Belgische Brasserie Dupont heeft zo’n reis terug in de tijd gemaakt: met hun Monk’s Stout grijpt het team terug naar een populaire klassieker uit de jaren 50. Meer dan 70 jaar later heeft het krachtige, middernachtzwarte bier nauwelijks aan relevantie ingeboet en is het, met zijn volle, geroosterde aroma, nog steeds razend populair bij het publiek. De samenstelling van donkere mout, smeltende chocolade en mokka is tijdens de renaissance subtiel gemoderniseerd, maar behoudt dezelfde uitstraling en naam als het origineel.
De Monk’s Stout van dit millennium vloeit het glas in met de ondoorzichtige kleur van vers gezette koffie en is versierd met een majestueuze kroon van dik, romig ivoorkleurig schuim. Een geursymfonie van cacao, espresso en geroosterde granen stijgt op uit het heerlijke melkschuim. De eerste slok volgt hetzelfde patroon en streelt het gehemelte met een fluweelzachte mix van chocolade, koffie en geroosterde aroma’s. In tegenstelling tot vergelijkbare brouwsels is de zoetheid minimaal. In plaats daarvan domineert een frisse, geroosterde bitterheid de smaak.
Brouwwater, gerstemout, tarwemout , suiker, hop, gist