Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Lupinen zijn in alle vormen in opkomst: de prachtige bloemen hebben al lang geleden hun weg gevonden naar onze plaatselijke flora en hun zaden zijn ook populair op onze breedtegraden. Maar voordat Europa de smaak te pakken kreeg, werd de lupine al duizenden jaren in de Andes verbouwd. De boonachtige zaden werden gewaardeerd om hun hoge eiwitgehalte en werden ook gebruikt om de grond na overmatige teelt aan te vullen met voedingsstoffen. Vandaag is de wondervrucht bij ons aangekomen en wordt gebruikt als vervanger van soja. Je kunt er yoghurt van maken, het fruit vermalen tot meel of verwerken tot een soort tofu. In het zuiden zetten mensen zelfs koffie van de zaden of roosteren ze en snacken ze met bier.
De vindingrijke brouwers van de Italiaanse brouwerij Karma zijn fan van de veelzijdige lupine en hebben samen met hun vrienden van Masseria del Sesto een heel bijzonder bier gecreëerd. Boeren verbouwen lupines en andere eeuwenoude gewassen op de zonnige hellingen van Pietravairano. Voor het gelijknamige bier stelden ze hun Lupila ter beschikking van de brouwers van Karma, die er via een behoedzaam proces een licht Pilsen-stijl bier mee brouwden. Aloude vakmanschap ontmoet oude variëteiten - een magische symbiose!
Water, gerstemout , hop en gist