Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Veenbessen, in het Duits ook wel veenbessen genoemd, behoren tot het geslacht bosbessen, hoewel ze qua uiterlijk en smaak aanzienlijk verschillen van hun zoete, donkerblauwe verwanten. De meeste commercieel geteelde veenbessen komen uit de Verenigde Staten, Canada en Chili. Omdat de bessen rauw behoorlijk zuur zijn, worden ze verwerkt tot sap, gelei, jam of gedroogd fruit. In Amerika mag de cranberry zeker niet ontbreken, vooral met Thanksgiving en Kerstmis: de traditionele ovengebakken kalkoen wordt geserveerd met een heerlijke saus gemaakt van de vrucht.
De rijke rode jongens zijn ook de ster van Espiga's nieuwste creatie. Als onderdeel van hun boerderijproject creëerden ze een zuur bier dat rijpt op verse veenbessen. Voordat dit gebeurt, doorloopt het brouwstuk echter heel wat stappen. De basis bestaat uit twee verschillende smaakmakers: de ene is afkomstig van een in eikenhouten vaten gerijpte druivenbier, verfijnd met druiven van de druivensoort Xarel·lo del Penedès, de andere is vergist met een boerengist en koud gehopt met de Cascade-hopvariëteit. . Beide kruiden worden met elkaar gemengd en vervolgens op de veenbessen bewaard. Het brouwsel rijpt de eerste vier maanden bij kamertemperatuur en wordt daarna naar de koele kelder vervoerd.
Aan het einde van dit arbeidsintensieve proces ontstaat er een bier met een complex karakter, sprankelend kooldioxide, diepe houtnoten en een perfecte balans tussen de zoetheid en fruitige zuurgraad van de cranberry.
Water, gerstemout , tarwemout , havermout , tarwevlokken en havervlokken , veenbessen, hop, gist