Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Elk bier bevat hop. Dat was niet altijd zo, maar vandaag de dag is het groene goud een integraal onderdeel van elk bier. In de meeste gevallen wordt de hop gebruikt in de vorm van pellets, gedroogde kegels of extract. Het brouwen van verse kegels is een grote inspanning. Maar omdat de inspanning wordt beloond met een onvergelijkbaar intens, verfrissend en sappig hoparoma, doen sommige brouwers het werk.
Bijvoorbeeld het Camba Bavaria-team. Eén keer per jaar, tijdens de oogst, stapt een van de brouwers in de auto, rijdt naar het dichtstbijzijnde hopteeltgebied en plukt een paar zakken geurige bloemen. Dan haast hij zich in een mum van tijd terug naar de brouwerij en gooit de verse hop in de ketel. Het afgewerkte groene hoppilsener heet Paragraaf 14 en is strikt gelimiteerd omdat het alleen gebrouwen kan worden als de hop rijp is.
De ongewone Pils wordt gepresenteerd in een klassiek glas: het gouden lichaam is onbewolkt, er zit een prachtige piek van puur wit schuim bovenop. De opkomende hopbloem heeft fruitige hints van sappige ananas en kruidige tonen die doen denken aan munt, citroenmelisse en rucola. De initiële smaak onthult een slank, lichtvoetig bier. De smaak van Paragraaf 14 is aards, kruidig en heerlijk kruidig. Een nobele bitterheid doordringt het biergenot en bekroont dit in een briljante finale.
Water, gerstemout , hop, gist