Vul hier je e-mailadres in om eenmalig op de hoogte te worden gehouden zodra het artikel weer beschikbaar is.
Bierstijl: Wild Ale
Bijen en bier hebben over het algemeen weinig gemeen: deze hardwerkende insecten hebben geen hoge tolerantie voor alcohol en geven de voorkeur aan stuifmeel en nectar. Bijen en hun producten zijn doorgaans ook geen ingrediënt in bier, maar er zijn stijlen die met honing worden gebrouwen. Eén van deze bierstijlen is Braggot. Volgens de legende hebben de Kelten de drank uitgevonden, die is gemaakt van mout en honing. Bijengoud kan in verschillende stadia van het brouwproces worden toegevoegd en ondersteunt de fermentatie dankzij het natuurlijke suikergehalte. Kortom, Braggot is een soort mede gemaakt van hop, gist, mout en honing.
Een moderne interpretatie van deze traditionele bierstijl komt van Pinta. De Poolse brouwerij lanceerde de Pinta Barrel Brewing-serie en ontwikkelde als onderdeel hiervan Hive: hun Braggot wordt gebrouwen met honing en na voltooiing twee jaar bewaard in bourbonvaten. Stuifmeel en nectar voor honing komen uit de aren van boekweit. Hive combineert de zoetheid van bijzondere honing met volle tonen van vanille, ahornsiroop, geroosterde noten, aards eikenhout en gekonfijte sinaasappelschil. Het Willett bourbonvat en het sterke alcoholpercentage van 13,0% dragen bij aan een vurige warmte die zich aangenaam door lichaam en geest verspreidt.