Bockbiere

Bockbier kan een bier van lage gisting of van hoge gisting zijn. Subcategorieën van Bock zijn Maibock, Weizenbock , Doppelbock , Festbock, Eisbock , enz.

rn

De oorsprong van de naam “Bock” ligt in de Middeleeuwen in de Nedersaksische stad Einbeck. In de 14e eeuw had de gehele bevolking van de stad Einbeck het recht om te brouwen, waardoor velen hun eigen bier brouwden en het aanbod van bier daardoor te groot was. Dus kocht de stad het overtollige bier en verdeelde het over heel Duitsland. Omdat de transporttijd destijds erg lang was, moest het bier extreem sterk gebrouwen worden zodat het de transporttijd kon overleven. Beetje bij beetje ontwikkelde de naam van het Einbecker-bier zich tot het huidige bekende bockbier.

rn

Tegenwoordig hebben veel bockbieren de uitgang “-ator”. De reden hiervoor is als volgt:

rn

Tussen 1618 en 1648 (30-jarige oorlog) brouwden monniken een bier genaamd "Sankt-Fathers-Bier", dat hoog aangeschreven stond. Andere brouwerijen wilden een bier brouwen dat net zo goed was en gaven het een gelijkaardige naam: “Salvator”. Door een besluit mocht echter alleen de koninklijke brouwerij de naam “Salvator” voor haar bier gebruiken, waarop velen besloten om de uitgang “-ator” aan hun biernaam toe te voegen om niet volledig afstand te nemen van de populaire en succesvol bier qua naam. Een voorbeeld zijn de Ayinger Celebrator , Tilman's Kulturator en Gänstaller Affumicator .

rn

Aromatisch gezien maakt het sterke bier indruk met een moutige zoetheid en een kleine hopbitterheid. Het doet denken aan gedroogd fruit en heeft een volle smaak. Met ruim 6,5% alcohol is het beduidend sterker dan andere bieren. Op dezelfde manier is de Bock romiger en niet zo vloeibaar als andere bierstijlen. Blauwe kaas, gebraden vlees, maar ook spaghetti carbonara en tiramisu zijn ideale voedselcombinaties.