Brauerei Stiegl

Wie kent ze niet, de Salzburger Nockerln of de fijne Mozartkugeln? Een ander cultuurproduct uit Salzburg heeft een traditie die net zo uitgebreid is als de twee genoemde desserts. Bovendien is het na een stevige maaltijd minstens zo goed verteerbaar.

Dit zijn uiteraard de heerlijke bieren van brouwerij Stiegl. De oudste brouwerij van Salzburg die vandaag de dag nog steeds produceert, heeft altijd gestaan voor verfijnde brouwkunst en met de hand geplukte grondstoffen. In overeenstemming met het bedrijfslogo beklimmen de Oostenrijkers al jaren de ladder van succes.

Mozart dronk al Stiegl

De traditionele brouwerij uit Salzburg heeft een rijke bedrijfsgeschiedenis die teruggaat tot 1492. Destijds werd de brouwerij voor het eerst vermeld in documenten en kon je er niet alleen bier kopen en drinken, maar ook overnachten en eten. Bijna 150 jaar later is Stiegl al de brouwerij met de hoogste omzet van de twaalf stadsbrouwerijen in Salzburg. Het bier vloeit rijkelijk en trekt niet alleen de inwoners van Salzburg aan, maar ook echte beroemdheden: uit zijn dagboek zien we dat Mozart zelf ook het goede bier van brouwerij Stiegl waardeerde en een graag geziene gast was in de brouwerij. De verschrikkingen van het begin van de 19e eeuw deden geen afbreuk aan het succes van de brouwerij: integendeel, Stiegl moderniseerde, breidde uit en richtte de Stieglkeller op, waar je vandaag de dag nog steeds comfortabel kunt zitten en van een biertje kunt genieten. Na verschillende eigendomswisselingen, een verwoestende brand en daaropvolgende moeilijke jaren komt de brouwerij uiteindelijk in handen van de familie Kiener. Heinrich Kiener brengt een frisse wind in de aloude hallen en zorgt met de nieuwste technologie voor een hernieuwde opkomst. Twee wereldoorlogen komen en gaan en eisen hun tol, maar na korte tijd bloeit de Stiegl-brouwerij weer op. Tot op de dag van vandaag is Stiegl in handen van de familie Kiener, die zich met hart en ziel inzet voor het voortdurende succes ervan.

Stiegl's inzet voor het milieu

Bijna 30 kilometer ten noorden van Salzburg heeft de particuliere brouwerij de eerste bierhal van Oostenrijk geopend. De hop? Alleen het beste uit de omgeving. De mout? Uit eigen teelt. Het brouwwater? Uiteraard alleen het beste bronwater uit een diepe put aan de voet van de Untersberg. Alleen het beste voor de uitmuntende Stiegl Goldbräu . Op het landgoed Wildshut zorgen professionele boeren voor de teelt van de beste grondstoffen en laten zich leiden door de principes van de ecologische circulaire economie. Het belangrijke doel van de productie is om iets terug te geven aan de natuur: productieve bodems hebben voedingsstoffen en verzorging nodig. Naast de klassieke graansoorten verbouwen de Stiegl-boeren ook oude graansoorten, die zorgen voor diversiteit en een overvloed aan insecten. De ingrediënten, met grote zorg en duurzaamheid geteeld en verzameld, worden vervolgens verder verwerkt volgens het concept van “slow brewing”: Met vakmanschap, traditioneel vakmanschap en veel tijd worden hop, mout, gist en water omgezet in het uitstekende bier dat de Stiegl Brouwerij al maakt is al honderden jaren bekend.


Bij ons verkrijgbaar

(1)
€ 1,50
MEHRWEG 0,50 L Flasche - € 3,00 / LTR
Te populair
1 Resultaten